FAQ aMule-nl

From AMule Project FAQ
Jump to: navigation, search

English | Deutsch | Español | Français | Italiano | Português | Nederlands | Russian

Contents

Wat is aMule?

aMule is een multi-platform client voor het ED2K netwerk gebaseerd op de windows client eMule.

aMule begon in augustus 2003 als een afsplitsing van xMule, welke een afsplitsing is van lMule.

Op dit moment ondersteunt het Linux, FreeBSD, OpenBSD, Windows, MacOS X en X-Box op zowel 32 bits als 64 bits computers. Opgemerkt moet worden dat de Windows versie nog niet klaar is voor dagelijks gebruik.

aMule is bedoeld om net zo gebruikersvriendelijk en vol met mogelijkheden te zijn als eMule en om trouw te blijven aan het uiterlijk van eMule, zodat gebruikers die bekend zijn met aMule of eMule makkelijk kunnen overschakelen tussen die twee.

Omdat aMule gebaseerd is op de code van eMule, vinden nieuwe mogelijkheden in eMule vaak snel hun weg naar aMule nadat ze in eMule zijn gekomen, zodat gebruikers van aMule kunnen verwachten om het nieuwste van het nieuwste te hebben van de ED2k clients.

Het beste is, dat het ontwikkeld wordt door een geweldig team die nog gebruikersvriendelijker is dan aMule zelf (voor zover dat mogelijk is), dus kom naar #amule op irc.freenode.net of bezoek de forums, als u suggesties, vragen, problemen, bugs, patches of wat dan ook hebt.

Als u het ontwikkelings team wilt helpen, neem dan a.u.b. contact met ons op via de forums of het IRC kanaal.

Hoe kan ik de credits van een client zien?

U kunt de credits van een client (de credits die u hem schuldig bent) zien door met de rechtermuisknop op de naam te klikken en kiezen voor Laat Details Zien. Er wordt geen specifieke waarde getoond dus u kunt de totale hoeveelheid data die die client naar u heeft gestuurd zien of de Credits Modifier (welke de DL/UP Factor wordt genoemd). In hetzelfde venster kunt u, als die client in uw upload wachtrij zit, de rate en score bij u zien).

Wat betekenen de kleuren van de voortgangsindicator?

In de download lijst: Rood: Rode blokken zijn blokken waarvoor tijdens deze sessie geen bronnen zijn gevonden. Blauw: Blauwe blokken zijn blokken waarvoor minimaal een beschikbare bron is. Hoe donkerder blauw, hoe meer beschikbare bronnen er gevonden zijn. Geel: Gele blokken zijn blokken die op dit moment gedownload worden. Zwart: Zwarte blokken zijn blokken die al gedownload en gecontroleerd zijn. Groen: Als een bestand groen is betekent dat dat het compleet gedownload en succesvol gecontroleerd is (het staat dus in uw Binnenkomende directory).

In de uitgevouwen lijst (kan gezien worden door te dubbelklikken op een download): Zwart: Blokken die die client heeft en u niet. Wit: Blokken die die client niet heeft. Groen: Blokken die die client heeft en u ook. Geel: Blokken die die client op dit moment naar u aan het uploaden is.

<u>In de upload lijst: Zwart: Die client heeft dat blok compleet en gecontroleerd. Grijs: Die client heeft dat blok niet.

Bedenk dat niet alle clients andere clients vertellen welke delen ze al compleet hebben tijdens het uploaden, sommige clients hebben dus helemaal geen voortgangsindicator.

In het gedeelde bestanden venster: Rood: Als er geen bron is gevonden die datzelfde blok heeft (behalve u, natuurlijk). Blauw: Hoe donkerder blauw, hoe meer verspreid dat blok is.

In het zoek venster: Zwart: Zwarte bestanden zijn deze waarvoor slechts een client is gevonden die deze heeft. Blauw: Blauwe bestanden zijn deze waarvoor twee of meer clients zijn gevonden die deze hebben. Hoe donkerder blauw, hoe meer clients gevonden zijn die deze hebben. Rood: Rode bestanden zijn deze die al in de download wachtrij staan Groen: Groene bestanden zijn deze die u al aan het delen bent (u heeft het al compleet gedownload).

Wat betekenen alle pictogrammen?

Zie het deel "Pictogrammen en Hun Betekenis" in de Beginnen met aMule handleiding.

Wat betekenen deze getallen tussen haakjes in de bronnen kolom van de het zoekvenster?

Dit zijn de clients die het complete bestand hebben. Zelfs als het getal tussen haakjes 0 is, wil dat niet zeggen dat niemand het complete bestand heeft, het betekent alleen dat geen enkele client het gedeelde bestand heeft gemarkeerd als "compleet" (veel clients doen dat niet). Het is dus een manier om een idee te krijgen hoeveel mensen het complete bestand hebben, maar het is niet waterdicht.

Wat betekenen al die getallen in de bronnen kolom in het overdrachten venster?

Het bronnen formaat is XX/YY + XX (WW) waar XX staat voor het aantal beschikbare bronnen (het aantal gevonden bronnen waar u van kunt downloaden).
YY staat voor het aantl gevonden bronnen (het totale aantal gevonden bronnen)
ZZ staat voor het aantal "Al om een ander bestand gevraagd" bronnen
WW staat voor het aantal bronnen van wie u nu een blok aan het downloaden bent.

Wat betekenen al die getallen in de prioriteit kolom in het uitgebreide overdrachten venster?

Dat is de plaats die u in de wachtrij van die client voor dat bestand hebt. Niet alle clients bieden die informatie, dus soms, wordt niks getoond.

Het getal tussen haakjes is het aantal plaatsen die u door die de upload wachtrij van die client bent "verplaatst". Negatieve' getallen staan voor plaatsen die u gewonnen heeft in de wachtrij sinds u werd toegevoegd terwijl positieve getallen de plaatsen zijn die u verloren hebt sinds u werd toegevoegd. Let op dat als het getal negatief is, het blauw wordt getoond, terwijl het als het positief is, rood wordt getoond.

Waarom staan er twee overdracht snelheden in de upload lijst?

Als u bestanden naar een client aan het uploaden bent, toont de upload lijst de overdracht snelheid (in kBps) waarmee u aan het uploaden bent naar die client. Als die client, tegelijkertijd, een bestand (of meerdere) naar u aan het uploaden is, dan zal het formaat van de overdracht snelheid veranderen in XX/YY waarbij XX staat voor de snelheid waarmee u aan het uploaden bent naar die client en YY staat voor de snelheid waarmee die client naar u aan het uploaden is. Als u in de download lijst zoekt zult u die client daar vinden.

Dit is zinvol als u probeert een zeldzaam bestand te downloaden, omdat u kunt zien welk bestand die client naar u upload en, als het het zeldzame bestand is, kunt u hem in een vrienden slot zetten zodat het uploaden naar die client sneller gaat en u meer credits verdient bij die client (en als gevolg daarvan, sneller kunt downloaden van die client).

Wat is A4AF?

A4AF staat voor Ask For Another File (Vraag Om Een Ander Bestand). Het is een manier om de bronnen van een specifieke downloade te optimaliseren.

Als u probeert om een bestand te downloaden, aMule krijgt een lijst van clients die dat bestand delen. Sommige van deze clients delen misschien ook een ander bestand wat u probeert te downloaden en, dus, kan een client in twee aparte download wachtrijen staan.

A4AF probeert deze situaties te voorkomen. Waarom? Omdat u geen twee blokken van dezelfde client tegelijkertijd kan downloaden. Dus, door A4AF in te stellen bij een specifieke download, vertelt u aMule om te zoeken naar een client in de download wachtrij van dat bestand die ook in de download wachtrij van een ander bestand staat en te verwijderen van die andere download wachtrij. Op deze manier krijgt u meer bronnen voor voor dat bestand.

U kunt bij een specifieke download ook instellen om A4AF op de tegeonvergestelde manier toe te passen, dat wil zeggen, om bronnen aan de andere downloads te geven. Dit moet gedaan worden bij downloads die niet zo'n haast hebben of die gedownload moeten worden nadat een ander bestand gedownload is (in een reeks van bestanden, bijvoorbeeld).

Dit kan ook gezien worden als een manier om voorkeuren voor downloads in te stellen.

Als het omwisselen gedaan is, blijft de plaats in de wachtrij (QR) behouden.

LET OP: Een bron met een QR onder de 50 in de download met een hogere prioriteit wordt nooit gewisseld. Dit wordt gedaan om er voor te zorgen dat het begint met downloaden ervan.

Wat is het verschil tussen Overgebracht en Compleet in het Overdrachten tabblad?

Overgebracht toont de hoeveelheid gegevens die u heeft ontvangen met betrekking tot dat bestand. Deze gegevens worden gedownload in een gecomprimeerd formaat. Als de gegevens bij u komen, wordt het gedecomprimeerd door aMule. De totale hoeveelheid zinvolle gegevens in de ontvangen gegevens (dat wil zeggen, de delen van de gegevens die echte delen van het bestand wat u probeert te downloaden zijn en niet headers of iets dergelijks) is de hoeveelheid die te vinden is in de kolom Compleet.

Wat is het verschil tussen het pauzeren en het stoppen van een overdracht?

Als een overdracht gepauzeerd wordt, worden alle verbindingen gerelateerd aan de gepauzeerde overdracht met de andere clients verbroken zodat er geen data wordt overgedragen, maar de bronnen laat aMule niet vallen, zodat als de overdracht wordt verder gegaan, aMule zal proberen om te verbinden met de bronnen waarvan het aan het overdragen was. Als een overdracht wordt gestopt daarentegen, laat aMule ook alle bronnen vallen zodat, als het verder gegaan wordt, aMule zal beginnen met het zoeken naar clients die dat bestand delen.

Wat is het doel van al die bestanden die aMule maakt de eerste keer dat het gedraaid wordt?

De meeste daarvan zijn dezelfde als die van eMule.

Gedetailleerde informatie over elk en een lijst van alle bestanden van aMule kan hier gevonden worden.

Kan ik bestanden en instellingen van eMule gebruiken en andersom?

Voor de meeste ja. De enige die u niet kan delen tussen aMule en eMule zijn de programma configuratie (dat wil zeggen, preferences.ini bij eMule en ~/.aMule/amule.conf bij aMule). Alle bestanden gerelateerd aan het ED2K netwerk kunnen succesvol gedeeld worden tussen de twee programma's met niet meer moeite dan de bestanden van ~/.aMule kopieren naar de directory van eMule en andersom. Maar bedenk dat sommige bestanden in ~/.aMule alleen horen bij aMule, zoals amulesig.dat of aMule.tmpl, het is dus het beste om alleen deze bestanden te kopieren die zowel in de aMule directory als in de [[eMule directory staan.

Het kopieren van de gedeeltelijk gedownloade bestand is makkelijk: kopieer ze simpelweg vanuit uw eMule tijdelijke directory (standaard C:\Program files\eMule\Temp) naar ~/.aMule/Temp of waarop u uw tijdelijke directory hebt ingesteld in uw aMule configuratie.

Wat betekent al dat gedoe in amulesig.dat en onlinesig.dat?

Ik neem aan dat u hierboven al gelezen hebt waar amulesig.dat en onlinesig.dat toe dienen.

Deze bestanden bevatten dus de huidige handtekening (de huidige aMule status, uiteraard allen indien ingeschakeld).

Gedetailleerde informatie over elk van deze twee bestanden kan gevonden worden in het amulesig.dat artikel en het onlinesig.dat artikel.

Ik heb net aMule voor de eerste keer geïnstalleerd. Hoe stel ik het in?

aMule goed instellen is slechts een kwestie van smaak en hangt af van veel factoren. Als u slechts een snelle begin configuratie wilt, lees dan verder.

Open aMule en klik op de knop Voorkeuren. Stel daar een bijnaam en de taal waarin u aMule wilt hebben in. Klik dan op het tabblad Verbinding en voer de Lijn Capaciteiten in. Voer dan de Bandbreedte Grenzen in volgens de maximale hoeveelheid bandbreedte die aMule mag gebruiken. Klik dan op het tabblad Directories en stel een directory in voor zowel de tijdelijke bestanden (waar bestanden bewaard worden tot ze compleet gedownload zijn) en de complete bestanden. Kies ten slotte de directories die u wilt delen. Het is niet aan te raden te veel bestanden te delen. Lees hieronder "Wat zijn de beste instellingen om een zodat ik een leuke download snelheid heb". Om recursief alle directories in een directory te selecteren lees Is er een manier om recursief een hele directory en zijn inhoud te selecteren?.

Kan aMule mijn xMule en lMule bestanden gebruiken? Wat moet ik doen?

aMule gebruik automatisch de configuratiebestanden van lMule en xMule, maar op een verschillende manier:

De ontwikkeling van lMule is al een aantal jaar geleden gestopt, dus begrijpt aMule dat lMule vervangt door aMule, dus wordt de ~/.lMule directory hernoemd in ~/.aMule. Als u ~/.lMule/Temp en ~/.lMule/Incoming gebruikte als uw tijdelijke en gedownloade directories, moet u de paden in Voorkeuren veranderen in ~/.aMule/Temp en ~/.aMule/Incoming.

Als een ~/.xMule directory wordt gevonden, blijft die onveranderd en zal aMule alleen de configuratiebestanden die er in gevonden worden kopiëren. Dat betekent dat de bestanden die u aan het downloaden was in de ~/.xMule directory blijven als ze daar naartoe gedownload werden, maar omdat aMule de configuratiebestanden van xMule gebruikt, blijft het dat gebruiken. U kunt of hier mee leven, of de directories ~/.xMule/Temp en ~/.xMule/Incoming verplaatsen naar ~/.aMule en de directories veranden in Voorkeuren.

Hoe start ik mijn aMule avontuur?

Klik simpelweg op de Verbind knop. U moet dan wel enkele servers in de lijst in het Servers venster hebben staan. Als daar geen servers staan, klik dan op de kleine knop onder de Verbind knop in het Servers venster voordat u op de Verbind knop klikt. Na een korte tijd, zal aMule verbonden zijn met een server (u merkt het als dit gebeurt omdat het "Niet verbonden" bericht rechtsonder dan verdwijnt). Als u verbonden bent, ga naar het Zoek venster en zoek naar het bestand dat u wilt en als u het vind, dubbelklik er op.
Voor algemeen aMule gebruik, kom naar aMule op kanaal #amule op irc.freenode.net of vraag in de forums op http://www.amule.org/amule.

Wat zijn de beste instellingen zodat ik een leuke download snelheid heb?

Als u "Zijn er beperkingen aan het [FAQ_eD2k-Kademlia-nl|ED2K]] netwerk?" begreep heeft u misschien gezien dat het, als uw provider dat toestaat, het beste is om een upload grens van minimaal 10 kBps in te stellen. Verder, als u "Waar gaat al dat gedoe met credits, rate en score over?" begreep, begrijpt u misschien ook dat hoe meer u upload, hoe meer u downoad, zet dus de upload grens zo hoog mogelijjk, deel bekende en populaire bestanden (deel niet te veel (niet meer dan ongeveer 200 bestanden) ander wordt u gebanned van sommige bekende servers omdat u te veel verkeer veroorzaakt) en probeer om kleine populaire bestanden te delen omdat bepaalde ED2K clients extra creidts geven als u hen voorziet van veel kleine bestanden. Een goede tip (met dank aan kaouete) als u probeert een zeldzaam of "nooit compleet" bestand te downloaden is, geef die client een vriend slot zodat, als het iets van u probeert te downloaden, het voorrang krijgt en u credits verdient bij die client.

Is er een manier om een tekst bestand te openen en de ed2k links te laden vanuit dat bestand?

Ja, die manier is er. Plaats simpelweg alle ed2k links die u wilt downloaden in een tekst bestand, elke ed2k link op een aparte regel. Sla dat bestand op met de naam ED2KLinks en plaats het in ~/.aMule. aMule zal het bestand automatisch ontdekken, alle ed2k links toevoegen aan de download lijst en het bestand verwijderen.

U wilt misschien dit lezen om meer te weten te komen over dit bestand.

Kan ik aMule vanaf afstand via telnet beheren, net zoals ik dat doe met eDonkey?

Ja dat kan, maar niet op precies dezelfde manier als met eDonkey. Starte een normale telnet (of ssh) sessie met de host computer (de computer waarop aMule draait) en, als u verbonden bent, gebruik amulecmd om de controle over aMule te nemen. Om een nieuwe download te starten gebruikt u het ed2k commando. Onthoud aMuleCMD moet geconfigureerd zijn.

Een ander hulpprogramma van aMule die u misschien intereseert is CAS (het commando daarvoor is cas) wat een aantal basis aMule statistieken toont.

Ook is de aMule WebServer misschien wat u wilt als u een web browser kan en wil gebruiken op de client computer. Bedenk dat ook de aMule WebBrowser geconfigureerd moet zijn.

Is er een manier om aMule te starten zonder grafische interface?

Ja. Sinds aMule 2.0.0-rc6 kunt u de aMule Daemon gebruiken, die kunt u starten door amuled op de opdrachtpromt in te typen. Om het te beheren kunt u aMuleWeb, aMuleCMD of een ander dergelijk programma voor het beheren van aMule op afstand gebruiken.

Tot aMule 2.0.0-rc6 was aMule een monolitisch programma. Dat wil zeggen dat de kern en GUI één onlosmakelijk blok waren.

Dus, voor degenen die een oude aMule versie gebruiken of weigeren om aMuled (aMule Daemon) te gebruiken, zijn er toch twee manier om aMule te draaien vanaf de commandoprompt maar het zijn geen directe manieren:

Met Xvfb:

U moet http://xfree.org/4.4.0/Xvfb.1.html Xvfb] draaien en daar dan aMule in draaien. Hierna kunt u aMule beheren met aMuleCMD en ed2k op dezelfde maniere als u zou doen als u aMule via telnet op afstand beheert (zie hierboven).

Kort voorbeeld:<

  • Draai Xvfb: Xvfb :1 -screen 0 640x480x16 &
  • Stel het display in voor amule: export DISPLAY=:1
  • Start dan aMule: amule &

Let op: Na het draaien van export DISPLAY=:1 worden alle grafische programma's die vanaf die shell worden gestart geopend in het display van Xvfb. Om dit te voorkomen kunt u aMule starten met het volgende commando, zodat alleen aMule daar draait: DISPLAY=:1 amule &

INFO: Bekijk de Screen pagina om meer te weten te komen over het Screen commando.

Met VNC:

Het is ook mogelijk om vncserver te gebruiken in plaats van Xvfb om iets gelijkwaardigs voor elkaar te krijgen. Installeer vncserver en draai vncserver :0 -geometry 1024x768 gevolgd door export DISPLAY=:0. Dit start een verborgen X server, alleen toegankelijk met een VNC client. Als de X server draait, heeft u een window manager nodig om het aMule venster te beheren (ok, het is niet echt nodig, maar het is zinvol als u aMule wilt kunnen afsluiten zonder het te killen), ik FluxBox aan vanwege het lage CPU en geheugen gebruik ervan. Start het met fluxbox & en start dan aMule met amule &. Nu kunt u verbinden met de VNC server en u ziet het aMule venster.

Bedenk dat aMule elk dialoog venster wat invoer nodig heeft toont (zoals die die getoond wordt de eerste keer dat aMule wordt uitgevoerd), het vast komt te zitten totdat iemand verbind met de VNC server en op ok klikt in het dialoog venster. Normaal hoeft dit slechts één keer te gebeuren (en deze verbinding kan gebruikt worden om de serverlijst te updaten en de voorkeuren in te stellen), vanaf dan start aMule zonder tussenkomst van de gebruiken, slechts een informatie bericht te tonen bij het opstarten. Keep in mind that

Als u hulp nodig heeft over dit onderwerp, zoek dan op de aMule forums of kom naar het #amule IRC kanaal op irc.freenode.org en vraag daar om hulp.

Kan ik twee instanties van aMule tegelijkertijd hebben draaien?

Ja dat kan, hoewel het niet aan te raden is. aMule controleert alleen of de huidige gebruiken een instantie van aMule draait, dus kunt u net zoveel instanties van aMule draaien als u user account hebt waar u toegang toe hebt. Om dit voor elkaar te krijgen, draai xhost + en dan su als een andere gebruiker en start aMule vanuit die shell.

Pas op, omdat aMule niet kan controleren of een gebruiker al een aMule instantie draait in een ander X display, moet u geen andere aMule instantie draaien op een andere X display of u kunt uw instellingen verliezen en beschadigde blokken krijgen.

Hoe kan ik die leuke aMule statistieken krijgen die sommige mensen posten in de IRC kanalen?

U kunt of de uitvoer van CAS (C aMule Statistieken) kopiëren en plakken (draai cas om CAS te starten) of, als u xChat gebruikt als IRC client en de Perl module geïnstalleerd hebt, kunt u XAS (xChat aMule Statistieken) gebruiken.

Wat is slot allocatie?

Elke upload is een slot, dus, als u upload naar vijf clients tegelijkertijd, heeft u vijf upload sloten opgezet. Dus, de hoeveelheid van slot allocatie is de bandbreedte die elke slot krijgt.

Bijvoorbeeld, als uw upload grens 20kBps is, kunt u slot allocatie instellen op 2kBps wat betekent dat 10 clients tegelijkertijd van u kunnen downloaden, elk met een maximum snelheid van 2kBps.

Zie de sectie "Waarom negeert aMule de banbreedte die ik instel per slot?" in veel voorkomende problemen bij aMule.

Wat is een vriend slot?

Een vriend slot is een slot dat toegekend is aan een client in de vrienden lijst. Slechts een vriend kan op een bepaalde tijd een slot hebben. Als die vriend (met het vriend slot) probeert van u te downloaden, krijgt het de hoogste prioriteit in de upload wachtrij, omdat het dat slot altijd heeft toegekend. Als die vriend niet van u download, wordt dat toegekende slot gegeven aan de client met de hoogste prioriteit in de upload wachtrij, zoals verwacht.

Wat is het echte nut van het instellen van Lijn Capaciteiten in Voorkeuren? Zou aMule niet alleen moeten letten op de Bandbreedte Grenzen?

aMule let in het echt alleen op de Bandbreedte Grenzen. Lijn Capaciteiten kunnen alleen ingesteld worden voor de Statistieken. Eens zien: Stel dat u een 100kBps verbinding hebt, stel dat u de Grens op 40kBps wilt instellen omdat u een web server hebt die minimaal 60kBps nodig heeft. Stel nu dat u zeldzame gratis Indonesische liedjes download. U zult vrijwel nooit sneller downloaden dan met 3kBps. U kunt de Lijn Capaciteiten dus instellen op 5kBps zodat de grafiek van Statistieken een betekenis heeft, als u de Lijn Capaciteiten hebt ingesteld op 100kBps toont de grafiek alleen een horizontale lijn zonder enige betekenis.

aMule crasht vrij vaak hier. Kan ik het instellen zodat het herstart elke keer dat het crasht?

Nee, dat kan niet. Maar u kunt scripts gebruiken die dat doen. Een aantal van deze scripts werken zelfs als aMule hangt maar niet crasht.

De volgende scripts kunt u gebruiken:

Kan ik aMule gegevens van de standaard invoer laten lezen om het door te geven aan GDB of Valgrind?

Ja, dat kan. Tot en met aMule 2.0.0-rc3 wa dit niet mogelijk, maar vanaf versie 2.0.0-rc4 kunt dit met de parameter -i of --enable-stdin.

Mensen met aMule versies ouder dan 2.0.0-rc4 kunnen de de aMule stdin patch van phoenix gebruiken.

Hoe kan ik overstappen van eMule naar aMule zonder mijn credits te verliezen?

Als u al gelezen hebt [de betekenis van de bestanden van aMule], weet u misschien al wat u moet doen:

Kopieer de bestanden cryptkey.dat, clients.met en preferences.dat van de configuratie directory van eMule (onder Windows, meestal iets als C:\Program Files\eMule\config) naar ~/.aMule. Start dan aMule zodat het deze bestanden leest. U bent klaar!

Waar gaat dat konijn verhaal over?

Oh, ja, het begon allemaal... ehm... nou... ik bedoel... volg het witte konijn ;-)