Difference between revisions of "Getting Started-fi"
(lisää käännöstä) |
(lisää käännöstä) |
||
Line 61: | Line 61: | ||
Seuraavaksi pitää ottaa yhteys [[server|palvelimeen]]. Normaalisti on hyvä ajatus valita eniten käyttäjiä sisältävä palvelin, mutta tällä kertaa voidaan vain näpätä Yhdistä-nappia ikkunassa ylävasemmalla. Se yhdistää satunnaiseen palvelimeen. Odota kunnes aMule saa yhteyden luotua, ja jatka siten seuraavaan kappaleeseen. | Seuraavaksi pitää ottaa yhteys [[server|palvelimeen]]. Normaalisti on hyvä ajatus valita eniten käyttäjiä sisältävä palvelin, mutta tällä kertaa voidaan vain näpätä Yhdistä-nappia ikkunassa ylävasemmalla. Se yhdistää satunnaiseen palvelimeen. Odota kunnes aMule saa yhteyden luotua, ja jatka siten seuraavaan kappaleeseen. | ||
− | === | + | === Yhteyden ottaminen Kademlia-verkkoon === |
− | + | Kademlia-verkkoon yhdistämiseksi, kunhan se on otettu asetuksista käyttöön, ei tarvitse kuin painaa Yhdistä-nappia yläosan työkalupalkissa. Huoma, että yhteyden ottaminen palvelimeen käsin (kaksoisnäpäyksellä tai tilannevalikon Yhdistä-komennolla) ei yhdistä Kademlia-verkkoon. Toinen tapa ottaa yhteys Kademliaan on mennä "Verkko"-sivun välilehdelle "Kad" ja painaa "[[Bootstrap]] from known clients" -nappia. Siinä tapauksessa, että käytät Kadia ensimmäistä kertaa, saattaa olla hyödyksi päivittää [[nodes.dat]]-tiedosto näppäämällä url-tekstikenttään ja painamalla enteriä, tai näppäämällä sinistä "play"-nappia http://forum.amule.org/images/bunfirlite/lastpost.gif samassa palkissa. Sitä ei ole tarpeen tehdä myöhemminkään uudelleen, sillä solmuluetteloa pidetään ajan tasalla, kun aMule on käynnissä. | |
=== [[FAQ_eD2k-Kademlia#What_is_LowID_and_HighID?|High and Low ID]] === | === [[FAQ_eD2k-Kademlia#What_is_LowID_and_HighID?|High and Low ID]] === |
Revision as of 21:42, 30 April 2007
English | Français | Nederlands | Español | Deutsch | Magyar | Russian | Dansk | Italian | Finnish
Mikä on aMule?
aMule on vertaisverkko-ohjelma, joka toimii eD2k-verkossa eli eDonkey-verkossa. Tämä ohje ei edellytä näiden verkkojen tuntemista (mutta siitä on apua). aMule tulee kuitenkin olla asennettuna. Etusivulta on linkkejä eri käyttöjärjestemille kirjoitettuihin asennusohjeisiin.
aMulen ensimmäinen käynnistys
Käynnistä ensin aMule. Sen voi tehdä suorittamalla komennon amule komentoriviltä tai jollain muulla käyttöjärjestelmäsi tarjoamalla tavalla, esimerkiksi valikosta tai kuvakkeesta.
Käynistyttyään aMule ilmoittaa, että olet ajamassa sitä ensimmäistä kertaa, jos sinulla on CVS-käännös. Lue sivu että tiedät mihin olet joutumassa. ;-)
Huomaa, että aMule hyödyntää runsaasti tilannevalikoita, joten jos et löydä jotain toimintoa, kokeile näpätä käsiteltävää kohdetta hiiren oikeanpuoleisella painikkeella.
aMulen asetukset
Ennen kuin tiedostojen jaon voi aloittaa, pitää aMulen asetukset asettaa kohdalleen. Tämä käsittää yhteysnopeudet ja -rajoitukset, käytettävät hakemistot, välipalvelimet, porttiasetukset ja paljon muuta. Pääset käsiksi aMulen asetuksiin näppäämällä Asetukset-kuvaketta aMule-ikkunan ylälaidassa.
Yhteysnopeus
On hyvä tietää, että eDonkey-asiakasohjelmat vaativat jakamista. Siis jotta voisi ladata, pitää itsellä olla tiedostoja myös jaossa (älä huolestu, jos sinulla ei ole mitään jaettavaa). Tähän pakotetaan kahdella tapaa:
- Latausnopeus riippuu siitä miten nopeasti antaa toisten ladata itseltä. Jos rajoitat muiden latauksen alle 10 kilobittiin sekunnissa, voivat omat latauksesi enimmillään käyttää kolmin- tai nelinkertaisesti sen verran kaistanleveyttä (lisätietoja). Esimerkiksi 5 kilobitin jakonopeudella latausnopeus rajoitetaan 20 kilobittiin sekunnissa.
- Myös osittain ladatut tiedostot jaetaan. Jakaminen alkaa automaattisesti, kun yksikin köntti (eli chunk, 9,28 megabitin kokoinen pala tiedostoa) on ladattu.
Huomautus: Jos tulet koskaan aMulen forumille tai IRC kanavalle valittamaan tästä, tai vaadit lataus-jako-suhteen muuttamista, me etsimme sinut käsiimme ja teemme sinusta hakkelusta. -- Xaignar
Kun Asetus-ikkuna avataan ensimmäistä kertaa, on näkyvillä sivu "Yleinen". Sillä on joitain yleisiä asetuksia kuten nimimerkki, jonka muut näkevät sinusta latauksien yhteydessä.
Jatka siirtymällä sivulle "Yhteys".
http://www.amule.org/dev-up/Limits.png
Tämän ohjeen kannalta ainoat oleelliset asetukset ovat "Yhteyden rajat" osassa olevat "Lataus" ja "Lähetys". Latauksille ei ole pakko asettaa enimmäisnopeutta, mutta on suositeltavaa rajoittaa se noin 80 prosenttiin internetyhteyden nopeudesta, koska muuten lataukset saattavat hidastua.
Kannattaa muistaa, että nopedet annetaan useimmiten kilobitteinä sekunnissa [kb/s], mutta yhteysrajojen Lähetys-, Lataus- ja Kiintiövaraus-kenttiin syötettävät arvot ovat kilotavuja sekunnissa [kB/s]. Kilobitit voi muuntaa kilotavuiksi yksinkertaisesti jakamalla kahdeksalla.
Esimerkki:
Suurin latausnopeus: 1024 kb/s ÷ 8 = 128 kB/s
Suurin lähetysnopeus: 512kb/s ÷ 8 = 64 kB/s
Muita asetuksia voit tutkiskella omin päin. Asetukset voi tallentaa näppäämällä OK-nappia.
ED2K ja Kademlia
AMulen versio 2.1.0 osaa ottaa yhteyden palvelimettomaan verkkoon Kademliaa hyödyntäen. Näin aMulen ja muiden eDonkey2000-asiakasohjelmien ei tarvitse toimia ystävällisten ihmisten pyörittämien palvelinten varassa. Sekä Kademlia että palvelinpohjainen ED2k-verkko ovat oletusarvoisesti käytössä, mutta voit poistaa kumman tahansa asetusten Yhteys-sivun alaosan valitsimilla. Käyttäjien, joilla on hitaat lähetysnopeudet, on syytä harkita käyttävänsä vain toista verkkoa välttääkseen osan hukkaliikenteestä.
Yhteyden ottaminen palvelimeen
Nyt tarkastellaan Palvelin-sivua:
http://www.amule.org/dev-up/ServerDlg.png
Tyhjyyttä ammottavassa luettelossa näkyvät tavallisesti tunnetut palvelimet, mutta ensimmäistä kertaa aMulea ajettaessa niitä ei vielä tunneta yhtään. Tilanteen voi korjata helposti näppäämällä tekstikenttään, jossa on teksti http://www.srv1000.com/azz/server.met ja painamalla enteriä. Esiin putkahtaa ikkuna, joka sulkeutuu latauksen päätyttyä.
Nyt luettelon pitäisi olla täynnä palvelimia. Muussa tapauksessa haettakoon Googlella server.met-tekstiä, jolla löytyvillä urleilla voi korvata edellä mainitun osoitteen ja aloittaa latauksen.
http://www.amule.org/dev-up/ServerList.png
Seuraavaksi pitää ottaa yhteys palvelimeen. Normaalisti on hyvä ajatus valita eniten käyttäjiä sisältävä palvelin, mutta tällä kertaa voidaan vain näpätä Yhdistä-nappia ikkunassa ylävasemmalla. Se yhdistää satunnaiseen palvelimeen. Odota kunnes aMule saa yhteyden luotua, ja jatka siten seuraavaan kappaleeseen.
Yhteyden ottaminen Kademlia-verkkoon
Kademlia-verkkoon yhdistämiseksi, kunhan se on otettu asetuksista käyttöön, ei tarvitse kuin painaa Yhdistä-nappia yläosan työkalupalkissa. Huoma, että yhteyden ottaminen palvelimeen käsin (kaksoisnäpäyksellä tai tilannevalikon Yhdistä-komennolla) ei yhdistä Kademlia-verkkoon. Toinen tapa ottaa yhteys Kademliaan on mennä "Verkko"-sivun välilehdelle "Kad" ja painaa "Bootstrap from known clients" -nappia. Siinä tapauksessa, että käytät Kadia ensimmäistä kertaa, saattaa olla hyödyksi päivittää nodes.dat-tiedosto näppäämällä url-tekstikenttään ja painamalla enteriä, tai näppäämällä sinistä "play"-nappia http://forum.amule.org/images/bunfirlite/lastpost.gif samassa palkissa. Sitä ei ole tarpeen tehdä myöhemminkään uudelleen, sillä solmuluetteloa pidetään ajan tasalla, kun aMule on käynnissä.
High and Low ID
Because p2p networks work by clients directly connecting to each other, being behind a firewalls, or routers that do not/cannot pass traffic on specific ports, can really cause problems. If you don't know whenever or not you are behind a firewall, simply look at the globe icon in the bottom-right of the window. If its arrows are green, then you have High ID and can proceed, but if they are yellow, then you need to take a look at the page on Firewalls and/or common problems, since having a Low ID greatly reduces p2p experiences.
Basic Usage
This will cover some basic usage of aMule.
Searching and Downloading
OK, this is what p2p'ing is about: Downloading files. For the sake of this guide, I'll presume that you are really keen on downloading the latest Knoppix CD (who isn't?). To download this, first ensure that you are connected to a server, or the Kademlia network, and then click on the "Searches" button.
This will bring up the search dialog:
http://www.amule.org/dev-up/SearchDlg.png
Since we only care about CD images, we select the checkbox "Extended Parameters" and select the option "CD-Images" from the "File Type" dropdown menu. If you are connected to an ED2K server, select the "Local Search" setting, since we don't really need to search anything other than the currently connected server. Otherwise, if you are connected to the Kademlia network, select the 'Kad' search-type. Then we enter Knoppix in the top "Name" field and hit enter or the "Search" button. You should now have a listful of results:
http://www.amule.org/dev-up/SearchResults.png
Let's sort the list by sources, by clicking twice on the field marked "Sources", this makes it easier to find popular files. The second one looks interesting, so we double-click on it (or click on it and then on the "Download" button). This will queue the file for download.
Results can be displayed in a number of colors, which signify the following:
- Blue represents the number of sources, the more sources the darker the blue.
- Red represents files that you are currently downloading.
- Green is for files you have downloaded or shared before, in other words files you already have.
Search Types
I only mentioned 'Local' and 'Kad' searching above.
A local search only asks the server you are connected to, and is enough in most cases. However, if this does not return any results, you can ask all servers in your serverlist, by doing a 'Global' search. This however takes a lot longer (0.75s per server).
Lastly, you can search on the 'Kademlia' network via the 'Kad' search-type. Note that on the 'Kad' network, results signify complete sources, unlike 'ED2K' searches, where the source-count contains both complete and incomplete sources.
The Download Queue
Click on the "Transfers" button to bring forth a list of files you have queued for download:
http://www.amule.org/dev-up/DownloadQueue.png
If you're lucky, the progress bar will turn a nice dark shade of blue, which means that a lot of people have that file (read this to know more about it). Beware of files that have parts marked in red, since it means that no-one has that part of the file and you most likely wont be able to complete the download.
If you double-click on any of the files, you can see the sources you have found for that file.
Of Rows and Columns
These are the columns of the Download Queue:
- Filename
- The name of the file.
- Size
- The size of the file. The eDonkey2000 network supports files up to 4GB in size (read more about this).
- Transferred
- Shows the amount downloaded.
- Completed
- This column displays how much of the file you have actually completed. Please note that this can differ from the Transferred column because of corruptions or gains made by the compression *Mule clients use (read more about this difference).
- Progress
- This bar displays the current progress of the file, the colours signifying the following (alternative resource):
- Blue: How many sources provide this part, the darker the colour, the more sources provide it.
- Red: There are no known sources that provide this part.
- Black: You have already downloaded this part.
- Yellow: You are currently downloading this part.
- The green bar on top of the larger bar gives an indication of the actual progress.
- Sources
- There are 3 fields in this column, though mostly only 2 are shown (alternative resource):
- <Asked Sources>[/<All Sources>] [+ <A4AF Sources> ] [(<Transferring sources>)]
- 'Asked Sources' are those that have been asked for the file.
- 'All Sources' are all sources of that file, asked and unasked.
- 'A4AF (Asked For Another File) Sources' are sources that provide that file, but have been asked for anther one.
- 'Transferring sources' are sources which are uploading that file to you at this very moment.
- Priority
- The priority of the file. Files are set to auto-priority by default, which means that aMule will manage it by itself. Priorities affect how aMule allocates sources that are known to provide multiple files and thus means that high-priority files get more sources. Read more about this.
- Status
- The current status of the file. Waiting means that you are waiting for sources to start uploading to you.
- Time Remaining
- A guess at how fast the file will be completed. Only shows something when you are currently receiving the file.
- Last Seen Complete
- This shows the last time you've seen the entire file provided by the sources you've asked.
- Last Reception
- This shows the last time you were downloading parts of this file.
The Upload Queue
The upload queue can be found just beneath the download queue, and shows who are downloading files from you (you might want to read this). In case you are wondering, no, you cannot stop uploads. If you click on the blue icon next to the "Uploads" label, you can see who are queued for downloading from you, rather than the people who are actually downloading from you right now.
Icons and What They Signify
These are the icons that can be found on the Transfers page.
- Source Status
- http://www.amule.org/dev-up/Source_1.png - Client is sending you either a file or a hashset.
- http://www.amule.org/dev-up/Source_2.png - You are either on this clients queue or currently asking it for a file.
- http://www.amule.org/dev-up/Source_3.png - You are currently connecting to this client.
- http://www.amule.org/dev-up/Source_4.png - Client has been asked for another file, has no needed parts or is unable to connect because of a Low ID.
- http://www.amule.org/dev-up/Source_5.png - Status is unknown.
- eDonkey Clients
- http://www.amule.org/dev-up/Client_aMule.png - aMule
- http://www.amule.org/dev-up/Client_eDonkey.png - eDonkey2000
- http://www.amule.org/dev-up/Client_eMule.png - eMule
- http://www.amule.org/dev-up/Client_Friend.png - Client is a Friend
- http://www.amule.org/dev-up/Client_Lphant.png - lphant
- http://www.amule.org/dev-up/Client_MLDonkey.png - mlDonkey
- http://www.amule.org/dev-up/Client_Shareaza.png - Shareaza
- http://www.amule.org/dev-up/Client_Unknown.png - Unknown Client
- http://www.amule.org/dev-up/Client_xMule.png - xMule
- Modifiers
- http://www.amule.org/dev-up/Client_Mod_eMuleProt.png - Client supports the extended eMule protocols. Source-sharing and such.
- http://www.amule.org/dev-up/Client_Mod_GoodCredit.png - Client has a good credit-rating.
- http://www.amule.org/dev-up/Client_Mod_NormCredit.png - Client has a normal credit-rating.
- http://www.amule.org/dev-up/Client_Mod_SecId_Good.png - Client has been securely identified.
- http://www.amule.org/dev-up/Client_Mod_SecId_Bad.png - Client has been identified for some reason as a bad guy.
- File comments icons are explained in the comment icons article.
Categories for Downloads
It is possible to assign downloads to a category, which can have a unique color on the download listctrl, and can be saved to a different folder than the default one.
To add a new category, right-click (and hold) on the tab titled 'All', which is located next to the green tick, just below the toolbar on the Transfers page. Then select 'Add Category' and fill in the desired details. A random color is selected by default, but this can be changed.
To add a file to a category, right-click on it in the download listctrl, and select the desired category in the "Assign to Category" submenu. The item 'Unassigned' will assign it to the default category.
When categories are added, a matching tab is added next to the original 'All' tab. Left-clicking on these will change the display to only display files assigned to this category. As a final note, the default view, the 'All' tab, allows for various forms of filtering. These can be accessed by right-clicking on the tab and selecting from the 'Select view filter' submenu.
Where Are The Files?
Once aMule starts downloading a file, it will create a number of files to keep track of that specific download. These files can be found in the subdir .aMule/Temp in your homedir (~/.aMule/Temp) on Linux and in ~/Library/Application Support/aMule/Temp on Mac OS X, but should not be touched in most cases.
If you have incompleted downloads from eMule, you can simply place the temp files in that Temp directory if you wish for aMule to continue downloading them.
However, once a file has been completed, it will be moved away from Temp and to ~/.aMule/Incoming (Linux) or ~/Library/Application Support/aMule/Incoming (Mac OS X), where all completed files are placed by default. You can change both of these paths in the preferences should you wish to do so.
Also, please note that on Linux, the .aMule directory is a hidden directory, so you might have to enable showing of hidden files in your file-mananger, should you use one such.
Sharing Files
First off, note the eDonkey2000 network is not meant to share small files such as audio clips, but instead is optimized for distribution of larger files. Also note that its your own responsibility to ensure that you do not violate any local laws regarding material shared.
You can share files in two ways in aMule:
The first method is to place the files in the "Incoming" directory (~/.aMule/Incoming on Unix like systems). After this has been done, you must either restart aMule or press the "Reload" button on the SharedFiles page.
http://www.amule.org/reload_button.png (Pending: insert the correct URL for the "Reload" button image)
The second method is to explicitly add shared directories in which aMule will look for files to share. This is done by clicking on the "Preferences" button and selecting the "Directories" page.
http://www.amule.org/images/screenshots/prefs7.png
From there, you can browse to the directory you wish to share via the directory-tree. Double-clicking on the folder icon will share the given directory and right-clicking on the folder icon will share the directory recursively.
Conclusion
Hopefully this brief introduction has given you an idea of how aMule works. If you feel that something is missing from this guide, please let us know or add it yourself.