Getting Started-hu

From AMule Project FAQ
Jump to: navigation, search

English | Dansk | Deutsch | Español | Suomi | Français | Magyar | Italiano | Nederlands | Russian

Mi az aMule

Az aMule egy P2P (peer-to-peer) filecserélő kliens, az eD2k (másnéven eDonkey, vagy eDonkey2000) hálózatokhoz. Ez az útmutató nem ezekkel a hálózatokkal foglalkozik - ismeretük nem szükséges (de hasznos) - , hanem a kliens alapbeállításaival. Ha még nem telepítetted az aMulet, itt az idő, ehhez segítségül linkeket (a megfelelő rendszerekhez) a Main_Pagen találsz.

Az aMule első használata

Először is, indítsd el. Ezt megteheted az amule parancs kiadásával egy konzolablakban, vagy más, disztro és/vagy ablakkezelő specifikus módon (ikon, menu stb.).

Indítás után, amennyiben CVS buildet használsz, a program figyelmeztetni fog, hogy első alkalommal fut. Olvass tovább, hogy megtudd, mibe is vágsz bele :)

Beállítások

Mielőtt elkezdenél fileokat megosztani, megfelelően be kell állítanod a klienst. Meg kell adni a letöltési/feltöltési sebességet, limitet, a megosztani szánt könyvtárakat, proxyt, ha van, portokat, stb. Az aMule beállításait az ablak tetején lévő Preferences (Beállítások) gombra kattintva érheted el.

Hálózati kapcsolat sebessége

Az eDonkey kliensek feltöltésre köteleznek. Ez annyit jelent, hogy ha letölteni akarsz, meg is kell osztanod fileokat (ne aggódj, ha egyelőre nincs mit). Ez két módon történik:

Megjegyzés: Ha bárki, valaha is az aMule forumokon, vagy IRCn panaszkodni mer, vagy arra kér minket, hogy változtassuk meg a fenti értékeket, levadászom, és megeszem a lépét!! -- Xaignar

A Beállítások ablak megnyitásakor a "General" (Általános) részben találod magad, ahol az alapbeállításokat végezheted el, mint pl. a nickname megadása, amit mások látni fognak, mikor töltenek tőled, vagy te tőlük. Lépj tovább a "Connection" (Csatlakozás) pontra:

http://www.amule.org/dev-up/Limits.png

Az egyetlen lényeges rész itt az útmutató szempontjából a "Bandwith Limits" (Sávszélességi korlátok) rész, ezen belül is az "Upload" (Feltöltés) és "Download" (Letöltés) értékek. Nem kell letöltési limitet meghatároznod, de erősen javallott, hogy a feltöltési érték a teljes sávszélesség kb. 80% legyen, különben előfordulhat, hogy lelassítja a letöltéseket.

Ha beírtad a megfelelő értékeket, ránézhetsz a többi beállítási lehetőségre. Ha készen vagy, a mentéshez nyomj az "OK" gombra.

Csatlakozás egy szerverhez

Ha minden igaz, most éppen a "Servers" (Szerverek) lapot látod magad előtt:

http://www.amule.org/dev-up/ServerDlg.png

A most éppen üres lista normális esetben a kliens által ismert szervereket tartalmazza, de mivel első alkalommal fut az aMule, itt még semmi nincs. Ez ellen a http://gruk.org/server.met.gz tartalmú sorra kattintva, majd Entert ütve tehetsz. Egy ablak fog felugrani, majd eltűnni, miután letöltötte a listát.

Mostanra egy sor szervernek kell szerepelnie a listában, ha nem, keress egy server.met filet googleon, és rakd a .aMule könyvtáradba. Ha minden jól ment, valami ilyesmit kell látnod:

http://www.amule.org/dev-up/ServerList.png

A következő lépés a csatlakozás egy választott szerverhez. Általában jó ötlet olyan szervert választani, aminhez minél több felhasználó csatlakozik, de most elég, ha megnyomod a "Connect" (Kapcsolatfelvétel) gombot a bal felső sarokban. Ez csatlakoztat, egy véletlenszerűen kiválasztott szerverhez. Várd meg, míg az aMule kapcsolódik, majd olvass tovább.

High (Magas) és Low (Alacsony) ID

Mivel a P2P hálózatok közvetlen kliens-kliens kapcsolatot használnak, a tűzfalak és/vagy routerek, amik nem továbbítanak/nem tudnak továbbítani adatokat bizonyos portokon, gondot okozhatnak. Ha nem tudod, hogy tűzfal mögött van-e a géped, vess egy pillantást a kis ikonra az ablak jobb alsó sarkában. Ha ez zöld, akkor High IDd van, minden rendben. Ha sárga, akkor olvasd el a Tűzfalak és/vagy Gyakori problémák oldalakat, mivel a Low ID igencsak csökkenti a P2P hálózat kihasználhatóságát.

A használat alapjai

Ez a rész az aMule használatának alapjait taglalja.

Keresés és letöltés

OK, ez az, amiről az egész dolog szól: fileok letöltése. A következőkben tegyük fel, hogy nagy szükséged lenne a legutóbbi Knoppix CDre. Hogy letölthesd, először is győződj meg róla, csatlakozva vagy-e egy szerverhez, majd kattints a "Searches" (Keresések) gombra.

Átkerülsz a keresőfelületre:

http://www.amule.org/dev-up/SearchDlg.png

Mivel a példa szerint minket most csak a CD képfileok érdekelnek, tegyél egy pipát az "Extended Options" (Kibővített paraméterek) előtti négyzetbe, majd válaszd ki a "CD-Images" (CD-Image) pontot a "File Type" (Fájltípus) legördülő menüjéből. Szintén válaszd ki a "Local Search" (Helyi keresés) opciót a "Type" (Típus) menüből, hogy csak az adott szerveren keresztül elérhető fileok között keressünk. Pötyögd be, hogy Knoppix a "Name" (Név) szövegdobozba, és nyomj Entert, vagy "Start" (Indít) gombot. Kapnod kell egy listányi eredményt:

http://www.amule.org/dev-up/SearchResults.png

Rendezzük sorba a találatokat sources szerint: kattints kétszer a "Sources" (Források) feliratra a fejlécen, így könnyebb megtalálni a népszerű fileokat. Mondjuk, hogy a második találat érdekel minket, duplán rákattintva már indul is a letöltése (vagy a "Download" (Letöltés) gomb lenyomására).

A találatok több színben jelenhetnek meg, ezek jelentése:

  • Kék - ez a file népszerűségét jelöli, mimél sötétebb, annál több forrástól érhető el.
  • Piros - a file éppen letöltés alatt áll
  • Zöld - azokat a fileokat jelöli, amiket már letöltöttél egyszer, azaz tulajdonképpen azokat, ami (elméletileg) megvannak.

A letöltési sor

Kattints a "Transfers" (Átvitelek) gombra a főablakban, hogy megkapd a letöltésre váró fileok listáját:

http://www.amule.org/dev-up/DownloadQueue.png

Ha szerencsés vagy, a folyamatjelző szép, mélykék színre vált, ami annyit jelent, hogy sok embernek megvan a file, ami neked kell (lásd itt). Figyelj oda azokra a fileokra, amiknél a folyamatjelző piros részeket tartalmaz, hiszen ez azt jelenti, az adott rész senkinek nincs meg, valószínűleg nem is lesz...

Ha duplán rákattintasz valamelyik filera a sorban, megnézheted a sourcesokat, amiket ehhez az állományhoz találtál.

Sorok és oszlopok

Ezek az oszlopok fordulhatnak elő a várólistában:

Filename (Fájlnév) 
A file neve.
Size (Méret) 
A file mérete. Az eDonkey2000 hálózat maximum 4Gb méretű fileokat képes kezelni (lásd FAQ_eD2k-Kademlia#Are_there_any_limitations_on_the_ED2K_network?).
Transferred (Átmásolva) 
Letöltött rész mérete.
Completed (Befejezett) 
A fileból készenálló adat mérete. Ez különbözhet a "Transferred" (Átmásolva) oszlop tartalmától pozití vagy negatív irányba, a tömörítés, illetve átviteli hibák miatt (lásd FAQ_aMule#What_is_the_difference_between_Transfered_and_Completed_in_the_Transfers_window?).
Progress (Folyamatjelző) 
Ez a csík a file letöltésének jelenlegi állapotát mutatja, a színek értelmezése (lásd még FAQ_aMule#What_do_those_colors_in_the_progress_bar_mean?) :
  • Kék: Hány forrás van a file adott részéhez, a sötétebb szín többet jelent.
  • Piros: Nincs ismert forrás ehhez a részhez.
  • Fekete: Már lent van a file ezen része.
  • Sárga: Az éppen letöltés alatt álló rész.
A zöld vonal a folyamatjelző felett a teljes letöltési állapotot jelzi, százalékos arányban a folyamatjelző teljes hosszához képest.
Sources (Források) 
Három érték szerepel ebben az oszlopban, habár sokszor csak kettő látszik (lásd FAQ_aMule#What_do_all_those_numbers_in_the_sources_column_in_the_transfers_window_mean?):
<Sorban álló források>[/<Összes forrás>] [+ <A4AF források> ] [(<Feltöltő források>)]
'Sorban álló források', amiktől már kérve lett a file.
'Összes forrás', az összes fellelhető forrás.
'A4AF (Asked For Another File) források', amiknek megvan a file, de egy másikat kérünk tőle (a várólistáról).
'Feltöltő források', akiktől éppen tölt a kliens.
Priority (Prioritás) 
A file prioritása. Alapból minden file automatikus prioritást kap, ami annyit jelent, az aMule kezeli, helyzettől függően. A prioritás azt határozza meg, a kliens melyik filehoz rendel több forrást azok közül, amiktől több keresett állomány is elérhető (lásd FAQ_aMule#What_do_all_those_numbers_in_the_priority_column_in_the_extended_transfers_window_mean?).
Status (Állapot) 
A file éppen aktuális állapota. A Waiting (Várakozik) annyit tesz, a kliens arra vár, hogy a források elkezdjenek feltölteni.
Time Remaining (Hátralévő idő) 
Körülbelüli érték, mikorra lesz kész a letöltés. Csak akkor mutat valamit, ha éppen töltöd a filet.
Last Seen Complete (Utoljára teljesnek látott)  
Azt mutatja, mikor volt utoljára elérhető a teljes file a forrásoktól.
Last Reception (Utoljára fogadott) 
Azt mutatja, mikor töltöttél utoljár valamit ebből a fileból.

A feltöltési sor

A feltöltési sor a letöltési sor alatt foglal helyet, és azt mutatja, kik töltenek tőled (lásd FAQ_aMule#Why_are_there_two_transfer_rates_in_the_uploading_transfer_list?). Ha meglepne, nem, nem tudod megszakítani a feltöltéseket. Ha rákattintasz a kis kék ikonra az "Uploads" (Feltöltések) felirat mellett, azt is megnézheted, kik várakoznak, hogy tölthessenek tőled.

Ikonok jelentése

Ezek az ikonok jelenhetnek meg a "Transfers" (Átvitelek) lapon:

Hol vannak a fileok?

Mikor az aMule elkezd tölteni egy filet, létrehoz egy számmal jelzett ideiglenes állományt, ami a file teljes méretét felveszi. Ezek az ideiglenes állományok az ~/.aMule/Temp könytárban találhatóak alapértelmezett beállítások mellett.

Ha befejezetlen letöltéseid vannak eMuleból, egyszerűen elhelyezheted őket a fenti könyvtárban (~/.aMule/Temp), ha azt szeretnéd, hogy az aMule folytassa őket.

Ha valamelyik file letöltése befejeződik, átkerül az ideiglenes könyvtárból az ~/.aMule/Incoming helyre. Mindkét célpont megváltoztatható a beállítások között.

Érdemes még megjegyezni, hogy az .aMule könyvtár (az elején lévő pont miatt) rejtett könyvtárnak minősül. Ha látani akarod a filekezelődben, át kell állítanod azt, hogy mutassa az ilyen állományokat.

Fileok megosztása

Először is, az eDonkey2000 hálózat elsőrosban nem kisméretű fileok megosztására lett kitalálva, mindinkább nagy állományok terjesztésére. Másodszor, minden felelősség téged terhel az általad megosztott fileok tisztaságáért, hogy ez nem ütközik semmiféle helyi törvénybe a tartalmát illetően.

A megosztás kétféleképpen lehetséges az aMuleban:

Az első lehetőség, hogy berakod a fileokat az "Incoming" könyvtárba (~/.aMule/Incomming Unix, vagy ahhoz hasonló rendszereken). Ezután már csak újra kell indítanod az aMulet, vagy megnyomni a "Frissítés" gombot a "Megosztott fájlok" fülön.

http://www.amule.org/reload_button.png

A másik lehetőség, megosztott könyvtárak használata, ahol az aMule majd keresni fogja a fileokat megosztásra. Ezt a "Beállítások" fülön tudod elintézni, a "Mappák" pontban.

http://www.amule.org/images/screenshots/prefs7.png

Itt megkeresheted, majd kiválaszthatod a megosztani szánt könyvtárakat a fából. Dupla kattintással csak a szülő-, jobb-kattintással az alkönyvtárakat is kiválaszthatod egyszerre.

Végszó

Remélhetőleg a fenti kis összefoglaló segítséget nyújt a kezdeti lépésekhez az aMule használatában. Ha úgy gondolod, valami hiányzik innen, tudasd, vagy tedd hozzá te magad.

Megyjegyzés: A fenti dokumentum az eredeti Getting Started angol változatának fordítása. A menüpontokhoz/beállításokhoz megpróbáltam zárójelben a program magyar fordításának nevezéktanát használni. A linkekkel bajban vagyok, ami külön oldalra mutat, azokat átírtam a majdani magyar megfelelőjükre, ami viszont még le nem fordított oldalon belülre van linkelve... nos, amint azok az oldalak is meg lesznek magyarul...