AMule problems-hu

From AMule Project FAQ
Jump to: navigation, search

English | Deutsch | Español | Magyar | Italiano | Nederlands

Contents

Ezt a hibaüzenetet kapom az aMule indításakor a konzolban: "aMule already running: exiting". El tudom indítani valahogy?

Az üzenet egyszerű: az aMule már fut a gépeden. Egészen pontosan azon felhasználó alatt, akitől indítani próbálod.

Előfordulhat, hogy láthatóan nem fut a program, ha előtte lefagyott. Ilyenkor ún. zombi, vagy defunct szálak jönnek létre, így a rendszer úgy érzékeli, a program még fut. A ps u | grep amule parancs kiadásával ellenőrizheted ez-e a helyzet. Ha a grep szálán kívül mást is mutat, a kill -9 <az_aMule-PID_száma> vagy killall -9 amule parancsokkal próbálhatod meg lelőni őket, de az is előfordulhat, hogy ki kell jelentkezned, majd újra be.

Ha a fentiek egyike sem felel meg, indíthatsz új klienst is, de csak más felhasználó alatt. Olvasd el az FAQ_aMule#Can_I_run_two_aMule_instances_at_the_same_time? oldalt, hogyan.

Az aMule elindul, de nem látszik az ablak, miközben a háttérben rendben fut. Mi történt?

Ez olyankor szokott megtörténni, mikor a Beállítások -> Általános fülön a "Tálca ikon engedélyezése" mellett az "Indítás minimalizálva opció be van jelölve. Ilyenkor a program a tálcára kicsinyítve fut, de esetleg ott nem látszik. Hogy visszakapd eredeti állapotában, keresd meg a StartupMinimized=1 sort az ~/.aMule/amule.conf fileban, és írd át StartupMinimized=0-ra, vagy használd a következő parancsot:

sed s/StartupMinimized=1/StartupMinimized=0/ ~/.aMule/amule.conf > ~/.aMule/amule.conf.temp && mv -f ~/.aMule/amule.conf.temp ~/.aMule/amule.conf

A következő indítás után, állítsd be megfelelően a "Systray Integration" kapcsolót, hogy legközelebb a program tényleg feltűnjön a tálcán.

Ha a fentiek valami okból kifolyólag nem működnek, próbáld meg kézzel megváltoztatni a systray integration módját. Ehhez az előző fileban keresd meg a "DesktopMode=" sort, és állítsd vissza az alapértelmezett értékre, "4"-re, hasonlóan az előzőhöz pl.:

sed s/DesktopMode=[0-9]/DesktopMode=4/ ~/.aMule/amule.conf > ~/.aMule/amule.conf.temp && mv -f ~/.aMule/amule.conf.temp ~/.aMule/amule.conf

A fenti probléma a frissebb verziók, és wxWidgets 2.5 vagy 2.6 használata esetén nem fordul elő, a "Systray integration" opció meg sem jelenik a Beállításokban. A DesktopMode automatikusan kerül beállításra, ha az ablakkezelő támogatja a funkciót.

MEGJEGYZÉS: Az aMule 2.0.0rc4 előtti verzióiban 1-re kell állítani a DesktopMode""-ot, 4. Azóta változott az opció sematikája.

Az aMule elindul, de sosem kapcsolódik, furcsán viselkedik, folyton lefagy, stb.

A 2.0.0-rc3-as verzióig bezárólag az aMulet nem szabad a wxWidgets 2.5.x-es verziójával, sem GTK2vel használni, néhány disztró mégis megteszi. Győződj meg róla, nem erről van-e szó. Ha nem egyértelmű, rakd fel a backtrace kimenetét az aMule's Backtraces forumra, vagy érdeklődj IRCn.

Hol vannak a letöltött filejaim?

Alapbeállítások mellet a program a kész fileokat az ~/.aMule/Incoming könyvtárba rakja. Mivel az ~/.aMule rejtett könyvtár, előfordulhat, hogy a filekezelőd nem mutatja, be kell állítanod a rejtett állományok megjelenítésére.

Ugyan ez vonatkozik a letöltés alatt álló fileokra is, ezek alapból az /.aMule/Temp könyvtárba kerülnek.

Miért terheli annyira a processzort az aMule indulás után

Ez azért történik/történhet, ha a program hashelni kezdi az új fileokat a megosztott könyvtárban.

Ha mindig ezt csinálja, új állományok hozzáadása nélkül is, akkor valami gond van.

Az aMule 2.0.0-rc3-as előtti verzióinál ez akkor történik általában, ha a Temp, Incoming vagy a megosztott könyvtárak valamelyike FAT32es partición foglal helyet. Az rc3-as verziótól felfelé ez a hiba nem jelentkezik.

Az aMule 2.0.0-rc4-nél korábbi verziókban viszont (legfőképp SuSE 9.1 alatt) az UTF-8as kódolású filerendszerek esetén, ha valamelyik megosztott könyvtár speciális karaktert tartalmaz, szintén okozhatja ezt a problémát. Erre egy megoldás (köszönet érte nachbarnebenannak):

miután a program befejezte a fileok hashelését (azaz, mikor már nem használja a CPUt), zárd be az aMulet és kódold át az ~/.aMule/known.met filet UTF-8-ba (ezt megteheted a recode programmal így: recode u8 ~/.aMule/known.met). Ezt minden alkalommal meg kell ismételned, mikor megváltozik a megosztott fileok könyvtárának tartalma, szóval inkább használj újabb verziót.

Ha a fentiek egyike sem állja meg a helyét/használ, akkor tényleg valami zűr lehet a known.met fileal, külső beavatkozás hatására talán. A legbiztosabb, ha kitörlöd, és megvárod, míg az aMule újrahashel mindent.

Az aMule elindul, de ezt az üzenetet írja ki: "Nem találtam érvényes kiszolgálót a kiszolgálólistában, amihez kapcsolódni lehetne"

Ez azért van, mert bejelölted az "Automatikus kapcsolódás kizárólag az állandó kiszolgálókhoz" opciót. Kapcsold ezt ki, vagy adj meg szervereket állandó kiszolgálónak. Hogy kikapcsold, menj a Beállítások -> Kiszolgáló részhez, és vedd ki a pipát a parancs elől. Szervereket az állandó listához adni a jobb klikkre előbukkanó menü "Kiszolgáló(k) megjelölése állandóként" ponttal tudsz, a szerverlistánál.

Az aMule kapcsolódik ugyan a szerverhez, de mindig Low ID-t kapok, miért? és mit tudok tenni ez ellen?

Ennek három oka lehet:

  • A szükséges portok nincsenek nyitva a tűzfaladon. olvasd el a FAQ_eD2k-Kademlia#What_is_LowID_and_HighID? oldalt, hogy mit kell tenned, majd látogass el ide, ellenrőrizni, minden rendben van-e.
  • A szerver túlterhelt, vagy rosszul van konfigurálva, ezért ad neked Low IDt. Nincs mit tenni ebben a helyzetben, hacsaknem újracsatlakozni, vagy másik szervert használni.
  • Néhány szolgáltató tiltja a filemegosztó programok használatát, nem engednek adatforgalmat át a szokványos portokon. Ebben az esetben át kell állítanod a az alapértelmezett portokat, legjobb olyan, népszerű értékekre, amit más programok általában használnak. A 25600 TCP port a visszajelzések szerint a legtöbb esetben megfelelő.

Az aMule futása megszakadt, miközben egy filet véglegesített, így mostmár sosem akarja befejezni (annak ellenére, hogy a teljes file letöltődött). Hogyan tudom megoldani a problémát?

Lépj ki az aMuleból, majd menj az ideiglenes mappába (általában '~/.aMule/Temp') és add ki a következő parancsot:

touch ./*

Indítsd el újra az aMulet, és várd meg, míg véglegesíti az állományt.

Eltűnt egy/több/minden letöltésem. Van mód arra, hogy visszaszerezzem?

Nem jellemző, hogy ez megtörténik, de ha mégis, valószínű, hogy valami aMuletól független dolog az oka (pl. a felhasználó).

Két dolog történhetett, Vagy a *.part.met fileok , vagy a *.part fileok törlődtek.

Ha a *.part fileok tűntek el, nincs mit tenni, előlről kell kezdeni a letöltést (ha a *.part.met fileok még megvannak, a program automatikusan megkezdi a töltést a következő indításnál. Habár, ennek soha nem kéne megtörténnie, hacsak a felhasználó ki nem törli ezeket az állományokat).

Ha a *.part.met fileok vesztek el, a a *.part fileok még megvannak az ideiglenes könyvtárban, nézd meg, megvannak-e a *.part.met.bak állományok. Ha igen, csak nevezd át őket, leválasztva a .bak részt, pl így:

for file in *.part.met.bak; do mv -f "$file" "${file%.bak}; done

Rosszabb esetben, ha a .bak fileok is elvesztek, de a *.part állományok rendelkezésre állnak, két lehetőséged van:

Használhatod a MetFileRegenerator, Java alapú programot hogy újraépítsd őket, vagy keress rá újra a letöltésekre, majd nevezd át a megfelelő *.part.met fileokat, az előzőek számára. Azaz:

ha az aMule_1.2.6.tar.gzt töltötted, és ez az ideiglenes könytárban 008.part néven volt, ennek megvolt a megfelelő 008.part.met és 008.part.met.bak fileja, ám ez a kettő valahogy eltűnt. Keress rá megint az aMule_1.2.6.tar.gzre és kezd el tölteni. Zárd be a programot, ez az új töltés megjelenik az ideiglenes könyvtárban pl. 011.part néven, és meglesz a 011.part.met is. Egyszerűen nevezd át a 011.part.metet 008.par.metre, és töröld ki a 011.partot (valamint a 011.part.met.bakot, ha létezik). indítsd el az aMulet, és máris onnan folytatódik a letöltés, ahol a file eltűnése előtt tartott.

Miért nem reagál hirtelen a program az egérre, ha nem is fagyott le?

Előfordul, hogy egy be nem zárt dialógusablak valahol elbújt a desktopon. Az aMule arra vár, hogy ezt az ablakot bezárják, és addig nem reagál semmit, amíg ez meg nem történik.

Szóval, nézz körül, rendesen, minden munkaasztalon.

Miért nem jelenik meg minden file a megosztottak között, ha mégis ott van?

Ez akkor történhet, ha az állomány a program indítása után került a megosztott könyvtárba. Nyomd meg a kis zöld ('megoszott fájlok frissítése') gombot a Megosztott Fájlok lapon, ekkor a hashingelés után a fileok bekerülnek a listába.

Habár, néhány régebbi verzióban előfordult, hogy fileok tűntek el a megosztott listából, ilyenkor az egyetlen lehetőség a ~/.aMule/known.met törlése. Ilyenkor, persze a következő indításkor minden állományt újra kell hashelnie a programnak.

Az aMule minden idításakor valami üzenetet kapok az addresses.met fileról. Mi a gond?

Ez akkor fordul elő, ha kijelölted a Beállítások -> Kiszolgáló -> "Kiszolgáló lista automatikus frissítése indításkor" kapcsolót, de nincs egyetlen szerverlista címe sem az addresses.dat fileban. Vagy adj hozzá legalább egyet a Beállítások -> Kiszolgáló -> Lista gomb lenyomásával, vagy egyszerűen kapcsold ki ezt a funkciót, ha nincs rá szükséged.

Néha a logban elveszett kreditekről olvasok. Aggódnom kéne?

Nem, nem kell. A 150 napja (nagyjából 5 hónap) nem "látott" kliensek kreditjei törlődnek, ahogyan a hamisaké is. Ezek az üzenetek csak a hibakeresés miatt kerülnek a logba, nem kell velük törődnöd.

Mit kell tennem, ha elveszett a cryptkey.dat fileom?

Ezen file elvesztése azt jelenti, hogy elveszted az összes kredited. Sajnálom. Mivel ez olyan, mintha elölről kezdenél mindent, ki kell törölnöd az ~/.aMule/preferences.dat filet, különben azok a clients, akik ezidáig ismertek, nem fognak majd azonosítani.

Miért ugrik vissza minden indításnál a Feltöltési/Letöltési limit 0-ra?

Ez a 2.0.0-rc4 előtti verzióknál fordul elő, ha Le- vagy Feltöltési limit magasabb értékre van állítva, mint Sávok kapacitása. Mivel a 2.0.0-rc4-es verzióban ez ki lett javítva (olvasd el a What is the real point on setting up Line Capacities in Preferences? Shouldn't aMule only care for the Bandwidth Limits? cikket, hogy megértsd, miért), többet nem kéne megtörténnie.

Miért nem veszi figyelembe az aMule a Slot kiosztásom?

A sávszélesség slotonkénti mértékét be lehet állítani a Beállításokban, de ezt csak akkor veszi figyelembe a program, ha ez legalább három kapcsolatot lehetővé tesz egy időben.

Azaz, a Slot kiosztás legnagyobb értéke a Sávszélességi korlát harmada. Lehetőleg ne keverd össze a Sávszélességi korlátok és a Sávok kapacitása értékeket. Olvasd el a What is the real point on setting up Line Capacities in Preferences? Shouldn't aMule only care for the Bandwidth Limits? cikket, mert a Sávok kapacitása érték nem egészen az, mint aminek elsőre hangzik! Valamint, a feltöltési slotok kiosztása után, ha marad még felhasználható sávszélesség (a beállított limit szerint), a program mégegy slotot fog nyitni, és egységesen elosztja a vonal kapacitását.

Például:

  • Sávszélességi korlát: 7 KBps
  • Slot kiosztás: 2 KBps

Mikor a program három slotot nyitott, már nem tud még egyet, 2KB/s-mal, mert a korlát 7 KB/s, de még van 1 KB/s a vonalból a limitig. Ezért mégegy slotot fog nyitni, és ahelyett, hogy ennek 1 KB/s sebességet biztosítana (és a többieknek meghagyná a 2-t), mindenki 1.8 KB/s sebességgel tölthet le.

Miért nem tudom a Letöltési korlátot nagyobb értékre állítani, mint X?

Az ED2K hálózat életben tartásának érdekében, a feltöltési/letöltési arány szigorúan szabott, és a feltöltési korláttól a következő mértékben függ:

  • 0KB/s-tól 3KB/s-ig: A Letöltési korlát nem lehet nagyobb, mint a Feltöltési korlát * 3
  • 4KB/s-tól 9KB/s-ig: A Letöltési korlát nem lehet nagyobb, mint a Feltöltési korlát * 4
  • 9KB/s felett: Nincs Letöltési korlát

Figyelj oda ha 0KB/s-ra állítod a Feltöltési limitet, olvasd el a Beállítom a Feltöltési korlátot 0KB/s-ra, de az aMule még mindig tölt. Mit csinálok rosszul? cikket, hogy biztosan tudd, mit teszel.

Beállítom a Feltöltési korlátot 0KB/s-ra, de az aMule még mindig tölt. Mit csinálok rosszul?

A Feltöltési limit 0KB/s-ra állítása nem megállítja az adatforgalmat, ebben az esetben a 0 a végtelent jelenti, pont az ellenkezőjét, mint amit csinálni próbálsz. Nem tudod úgy beállítani az aMulet, hogy az ne töltsön felfelé, ahogyan egyik ED2K kliensen (eMule, edonkey stb.) sem. Megengedni a felhasználóknak, hogy ne töltsenek fel, a hálózat végéhez vezetne.

Szintén, ha nem osztasz meg semmit, az Ideiglenes könytár mindig meg lesz osztva, így a fileokat, amit te töltesz mások is elérik tőled.

Miért kapok "Too many connections" (Túl sok kapcsolat) hibaüzenetet a terminálban?

Ez akkor történik, ha magasabb értéket állítasz be a Beállítások -> Kapcsolat -> "Kapcsolódási korlát" -> "Max kapcsolatok" alatt, mint amennyit az operációs rendszered engedélyez, így az aMule nem tud ennyit létrehozni (tartsd észben, hogy más programok is hozhatnak létre kapcsolatokat, így foglalva a "helyet").

A Windows 9x/ME rendszereken ez 100 TCP kapcsolatra van korlátozva. Ezt megváltoztatni a Windows Registryjében tudod (Start menü -> Futtatás -> regedit.exe), általában egy új változó létrehozásával (eredetileg nem szokott ilyen lenni), név szerint HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\VxD\MSTCP\MaxConnections, ami String típus, és 32-bites szám kell legyen.

A folyamatjelzőm elvesztette a 3D hatását, és nagyon csúnyán néz ki. Vissza tudom állítani valahogy?

A legtöbb aMule verzióban, a folyamatjelző csík 3D hatását a Beállítások -> GUI finomhangolások -> "Folyamatjelző stílus" csúszka jobbra állításával lehet elérni. Viszont a 2.0.0-rc4 és 2.0.0-rc6 verziók között, a legjobb hatás a csúszka középre állításával nyerhető, itt a bal oldal sötét, a jobb lapos hatást jelent.

Minden letöltésem megakadt, és nem tudom őket elindítani. Mi történik?

Ellenőrizd, van-e elég szabad hely a merevlemezen/partíción, ahol az Ideiglenes könyvtár található. Ennek legalább annyinak kéne lennie, mint a Beállítások -> Fájlok -> "Min. szabad lemezterület értéke".

Az aMule számára szükséges minimális terület 9.28MB, mivel ennyi egy FAQ eD2k-Kademlia#What_is_a_chunk? mérete.

Miért nem működik az Előnézet MPlayerrel?

A 2.0.0-rc4-es verzió óta az előnézet parancs nem egy terminálon fut az aMulellal. Emiatt néhány program nem indul el, mint például az MPlayer. Ha ezt, vagy más, hasonló gondokkal küszködő lejátszót szeretnél használni, külön terminált kell futtatnod neki az xterm -e <lejátszóprogram> paranccsal, pl:

xterm -T "aMule preview" -iconic -e mplayer -idx

Az MPlayert használva előnézethez, az aMule nem reagál?

Az előnézet, a 2.0.0-rc4-es verzióig direkt "lezárta" az aMulet. E miatt az MPlayert használók, a program egy hibája miatt (ami az MPlayert hagyja tovább futni, az ablak bezárása után), nem tudtak hozzáférni az aMulehoz. A megoldás, ha a lejátszóból a Q gomb lenyomásával lépsz ki, de mégjobb, ha a legújabb aMule verziót telepíted.

Miért kisebb az Átmásolva értéke, mint a Befejezetté?

Gyakori félreértés, hogy ennek nagyobbnak kéne lenni, de legalábbis egyenlőnek. Olvasd el a What is the difference between Transfered and Completed in the Tranfers window? cikket, hogy megértsd, miért nem így van.

Az aMule mindig leterheli a gépem, mikor véglegesít egy letöltést. Ez normális?

Igen, az. Mikor az aMule véglegesít egy letöltést, ellenőrzi, nem hibás-e a file. Habár ezt töltés közben is rendszeresen megteszi (minden chunk átesik hash-próbán), mikor az egész állomány lent van, minden chunk hashe ellenőrzésre kerül megint, hátha valami okból kifolyólag megsérült tárolás közben.

Ki tudok jelölni egymásba ágyazott könyvtárakat egyszerre a megosztások között?

Igen, és egyszerűen:

  • Az aMule 2.0.0-r4, vagy annál frissebb verzióiban jobb klikkel a könyvtár ikonján a fában.
  • Az aMule 1.x és 2.0.0-rc3 közti verzióiban a CTRL gomb nyomva tartása mellett, bal kattintással a könyvtáron

Letöltöttem egy filet, de meghibásodott a merevlemezemen. El tudom valahogy kerülni, hogy újra le kelljen tölteni?

Ha még megvan az ed2k:// link, indítsd el újra a letöltést, és amint lejött egy egész chunk (9.28 MB), zárd be az aMulet, nevezd át a hibás filet az éppen letöltés alatt álló nevére (mondjuk 002.part), használd a touch parancsot (pl.: touch ~/.aMule/Temp/002.part*), és indítsd újra a programot.

Az aMule látni fogja, hogy a teljes file megvan, ellenőrzi azt, és újra letölti a hibás részeket.

Mire kell figyelni, ha NFS mountokat használsz aMulellal?

Ha a megosztásodban szerepel olyan könyvtár, ami NFSel van csatolva (mount), mindenképpen győződj meg róla, hogy lecsatoltad (umount) őket, mielőtt a távoli gép leáll, különben az aMule egészen addig nem csinál majd semmit, míg azok a könyvtárak újra elérhetőek nem lesznek. Szintén figyelj arra, hogy minden lecsatolás után frissítsd a megosztott fileok listáját. PedroAlgarvio 00:25, 15 Jun 2005 (CEST)