Difference between revisions of "Getting Started-nl"

From AMule Project FAQ
Jump to: navigation, search
(Almost completely updated)
Line 5: Line 5:
 
== Wat is [[aMule]] ==
 
== Wat is [[aMule]] ==
  
[[aMule]] is een client voor het [[FAQ_eD2k-Kademlia-nl|eD2k]] [[P2P|peer-to-peer]] netwerk, vaak het [[FAQ_eD2k-Kademlia-nl|eDonkey netwerk]], of het ed2k netwerk ([[eDonkey2000]]) genoemd. Voor deze gids is het niet nodig dat u bekend met met een ander netwerk (hoewel dat zal helpen), het is wel nodig dat u [[aMule]] geïnstalleerd heeft.
+
[[aMule]] is een client voor het [[FAQ_eD2k-Kademlia-nl|eD2k]] [[P2P|peer-to-peer]] netwerk, vaak het [[FAQ_eD2k-Kademlia-nl|eDonkey netwerk]], of het ed2k netwerk ([[eDonkey2000]]) genoemd. Voor deze gids is het niet nodig dat u bekend met deze netwerken (hoewel dat wel zal helpen), het is wel nodig dat u [[aMule]] geïnstalleerd heeft.
 
Als u [[aMule]] nog niet geïnstalleerd hebt, kijkt dan naar de installatie gids voor uw systeem. Links daarheen kunnen gevonden worden op de [[Main_Page-nl|hoofd pagina]].
 
Als u [[aMule]] nog niet geïnstalleerd hebt, kijkt dan naar de installatie gids voor uw systeem. Links daarheen kunnen gevonden worden op de [[Main_Page-nl|hoofd pagina]].
 +
 +
--Xaignar 01:12, 10 Jul 2004 (CEST)
  
 
== [[aMule]] de eerste keer draaien ==
 
== [[aMule]] de eerste keer draaien ==
Line 12: Line 14:
  
 
Na het starten, als u een [http://www.gnu.org/software/cvs CVS] versie gebruikt, zal [[aMule]] een bericht tonen dat u het voor de eerste keer draait. Lees dit zodat u weet waar u aan begint ;).
 
Na het starten, als u een [http://www.gnu.org/software/cvs CVS] versie gebruikt, zal [[aMule]] een bericht tonen dat u het voor de eerste keer draait. Lees dit zodat u weet waar u aan begint ;).
 +
 +
Let op, aMule maakt veel gebruik van het menu onder de rechtermuisknop. Dus als u een functie niet kan vinden, probeer eens om met de rechtermuisknop op het item wat u wilt wijzigen te klikken.
  
 
=== [[aMule]] instellen ===
 
=== [[aMule]] instellen ===
Bovenin het [[aMule]] venster is een rij pictogrammen. Klik op het pictogram met de tekst Voorkeuren om het instellingen venster te krijgen. Voor u begint met het downloaden van bestanden, moet u uw verbindings snelheid en mogelijk andere instellingen instellen.
+
Voor u kunt beginnen met het delen van bestanden moet u [[aMule]] instellen. Denk hierbij aan verbindingssnelheden en -grenzen, gebruikte directories, proxy's, gebruikte poorten en andere instellingen. U kunt [[aMule]]s voorkeuren wijzigen door op het ''Voorkeuren'' pictogram bovenin het [[aMule]] venster te klikken.
  
 
==== Verbindings Snelheid ====
 
==== Verbindings Snelheid ====
U moet weten dat the eDonkey clients u dwingen te uploaden, dat wil zeggen dat om te kunnen downloaden u zelf ook bestanden moet delen (maakt u zich geen zorgen als u niets heeft om te delen). Dit wordt gedaan op twee manieren:
+
U moet weten dat de eDonkey clients u dwingen te uploaden. Dat wil zeggen dat om te kunnen downloaden, u zelf ook bestanden moet delen (maakt u zich geen zorgen als u niets heeft om te delen). Dit wordt gedaan op twee manieren:
* Uw download snelheid is afhankelijk van uw upload snelheid. Als uw upload snelheid lager ingesteld is dan 10kb/s, is uw maximum download snelheid 3 of 4 keer uw upload snelheid (lees [[FAQ_eD2k-Kademlia-nl#Zijn_er_beperkingen_aan_het_ED2K_netwerk?|dit]] om er meer over te weten te komen), dus als u uw upload snelheid hebt begrensd tot 5kb/s, kunt u slechts downloaden met maximaal 20kb/s.
+
* Uw download snelheid is afhankelijk van uw uploadsnelheid. Als uw uploadsnelheid lager is ingesteld dan 10kb/s, is uw maximum downloadsnelheid 3 of 4 keer uw upload snelheid (lees [[FAQ_eD2k-Kademlia-nl#Zijn_er_beperkingen_aan_het_ED2K_netwerk?|dit]] om er meer over te weten te komen), dus als u uw uploadsnelheid hebt begrensd tot 5kb/s, kunt u slechts downloaden met maximaal 20kb/s.
* Gedeeltelijk gedonwloade bestanden worden ook gedeeld. U deelt een bestand automatisch als u minimaal een [[FAQ_eD2k-Kademlia#Wat_is_een_blok?|blok]] hebt ontvangen (een [[FAQ_eD2k-Kademlia#Wat_is_een_blok?|blok]] is een deel van een bestand van 9,28MB).
+
* Gedeeltelijk gedownloade bestanden worden ook gedeeld. U deelt een bestand automatisch als u minimaal een [[FAQ_eD2k-Kademlia#Wat_is_een_blok?|blok]] hebt ontvangen (een [[FAQ_eD2k-Kademlia#Wat_is_een_blok?|blok]] is een deel van een bestand van 9,28MB).
  
 
Let op: Als u ooit op het [http://forum.amule.org aMule forum] of op het [[IRC|IRC kanaal]] hierover komt klagen of eisen dat we de verhouding veranderen, kom ik u persoonlijk opjagen en opeten. -- [[User:Xaginar|Xaignar]]
 
Let op: Als u ooit op het [http://forum.amule.org aMule forum] of op het [[IRC|IRC kanaal]] hierover komt klagen of eisen dat we de verhouding veranderen, kom ik u persoonlijk opjagen en opeten. -- [[User:Xaginar|Xaignar]]
  
Als u voor het eerst de Voorkeuren opent, ziet u de pagina "Algemeen", die de algemene instellingen bevat, zoals de [[nickname|bijnaam]] die andere mensen zien als ze van u downloaden of naar u uploaden.
+
Als u voor het eerst de Voorkeuren opent, ziet u de pagina "Algemeen", die de algemene instellingen bevat, zoals de [[nickname|bijnaam]] die andere mensen zien als ze van u downloaden of naar u uploaden. Om verder te gaan, klikt u op het tabblad genaamd "Verbinding":
Om verder te gaan, klik op het tabblad genaamd "Verbinding":
+
  
 
http://www.amule.org/dev-up/Limits.png
 
http://www.amule.org/dev-up/Limits.png
  
De enige instellingen die in deze gids van belang zijn zijn de instellingen onder "Bandbreedte Grenzen", gemarkeerd door "Upload" en "Download". U hoeft geen maximum download snelheid in te voeren, maar het is aan te raden om de upload snelheid in te stellen op ongeveer 80% van uw maximale upload snelheid, omdat het anders uw downloads kan vertragen.
+
De enige instellingen die in deze gids van belang zijn zijn de instellingen onder "Bandbreedte Grenzen", namelijk "Upload" en "Download". U hoeft geen maximum download snelheid in te voeren, maar het is aan te raden om de uploadsnelheid in te stellen op ongeveer 80% van uw maximale uploadsnelheid, omdat het anders uw downloads kan vertragen.
  
Als u de goede waarden hebt ingevoerd, kunt u de reste van de instellingen bekijken. Om de wijzigingen te bewaren, klik simpelweg op de "OK" knop.
+
Bedenk dat de waardes voor snelheid normaal gesproken in kilobits per seconde [kb/s] worden gegeven, maar de waardes die in de velden 'Download', 'Upload' en 'Slot Allocation' moeten worden ingevoerd, moeten in kilobytes per seconde [kB/S] worden ingevoerd. Om kilobits om te rekenen in kilobytes moet de kilobits waarde door 8 worden gedeeld.
 +
 
 +
Voorbeeld:
 +
Maximum Downstream: 1024kb/s ÷ 8 = 128 kB/s
 +
Maximum Upstream: 512kb/s ÷ 8 = 64 kB/s
 +
 
 +
Als u de goede waarden hebt ingevoerd, kunt u de rest van de instellingen bekijken. Klik simpelweg op de "OK" knop om de wijzigingen te bewaren.
 +
 
 +
=== ED2K en Kademlia ===
 +
 
 +
Vanaf v2.1.0 kan aMule ook verbinden met het serverloze network genaamd Kademlia. Hierdoor kunnen aMule en andere eDonkey2000 clients functioneren zonder afhankelijk te zijn van aardige personen die servers draaien. Zowel Kademlia als het servergebaseerde ED2K netwerk zijn standaard ingeschakeld, maar u kunt elk van de twee netwerken uitschakelen in het onderste gedeelte van de voorkeurenpagina getiteld 'Verbinding'. Gebruikers met lage uploadsnelheden zouden moeten overwegen om slechts een van de twee netwerken in te schakelen, vanwege de hoeveelheid overhead.
  
 
=== Verbinden met een Server ===
 
=== Verbinden met een Server ===
Line 38: Line 51:
 
http://www.amule.org/dev-up/ServerDlg.png
 
http://www.amule.org/dev-up/ServerDlg.png
  
De lege lijst bevat normaal de servers die u kent, maar omdat dit de eerste keer is dat u [[aMule]] draait, heeft u er nog geen. Om deze situatie om te lossen, klik simpelweg in het text-veld met de tekst ''http://www.srv1000.com/azz/server.met'' en druk u op enter.
+
De lege lijst bevat normaal de servers die u kent, maar omdat dit de eerste keer is dat u [[aMule]] draait, heeft u er nog geen. Om deze situatie om te lossen, klikt u simpelweg in het text-veld met de tekst ''http://www.srv1000.com/azz/server.met'' en drukt u op enter. Een venster zal openen en weer sluiten als de download compleet is.
Een venster zal openen en weer sluiten als de download compleet is.
+
  
Nu zou u een grote lijst met servers hebben, als dat niet het geval is zoek via google naar ''server.met'' en plaats dat bestand in de directory ''.aMule'' in uw home directory. De lijst zou er nu zo ongeveer uit moeten zien:
+
Nu zou u een grote lijst met servers hebben, als dat niet het geval is, zoek via google naar ''server.met'', vervang bovengenoemde url en druk op enter om de download te beginnen.
  
 
http://www.amule.org/dev-up/ServerList.png
 
http://www.amule.org/dev-up/ServerList.png
  
Nu moet u verbinden met een [[server]]. Meestal is het een goed idee om er een te kiezen met zo veel mogelijk gebruiker, maar voor nu, klik simpelweg op de grote "Verbind" knop linksboven in het venster. Dit maakt verbinding met een willekeurige server. Wacht a.u.b. terwijl [[aMule]] probeert te verbinden met een server. Als dit gedaan is, lees hieronder verder.
+
Nu moet u verbinden met een [[server]]. Meestal is het een goed idee om er een te kiezen met zo veel mogelijk gebruikers, maar voor nu, klik simpelweg op de grote "Verbind" knop linksboven in het venster. Dit maakt verbinding met een willekeurige server. Wacht a.u.b. terwijl [[aMule]] probeert te verbinden met een server. Lees hieronder verder als dit gelukt is.
 +
 
 +
=== Verbinden met het Kademlia Netwerk ===
 +
 
 +
Om met het [[Kademlia]] netwerk te verbinden, als het ingeschakeld is in de voorkeuren, hoeft u alleen maar op de "Verbinden" knop in de bovenste knoppenbalk te klikken. Let op, bij het handmatig verbinden met een server (door te dubbelklikken of door met de rechtermuisknop te klikken en te kiezen voor "Verbind met server") wordt niet verbonden met het [[Kademlia]] netwerk. Een ander manier om met het [[Kademlia]] netwerk te verbinden is door naar het 'Kad' tabblad op de 'Netwerken' pagina te gaan, en te klikken op de '[[Bootstrap]] van bekende clients' knop. Als dit de eerste keer is dat u Kad gebruikt, wilt u misschien uw [[nodes.dat file|nodes.dat bestand]] bijwerken door in het Url tekstvak te klikken en op enter te drukken, of door op de "blauwe afspeelknop" lastpost.gif naast die balk te klikken. Het is niet nodg dat later nogmaals te doen, omdat de nodes lijst up to date wordt gehouden als [[aMule]] draait.
  
 
=== [[FAQ_eD2k-Kademlia-nl#Wat_is_Laag_ID_en_Hoog_ID?|Hoog en Laag ID]] ===
 
=== [[FAQ_eD2k-Kademlia-nl#Wat_is_Laag_ID_en_Hoog_ID?|Hoog en Laag ID]] ===
Omdat [[P2P|p2p]] netwerken werken via [[Client|clients]] die direct met elkaar verbonden zijn, kan het problemen geven als u achter een firewall of router zit. Als u niet weet of u achter een firewall zit, kijk dan naar het pictogram rechtsonder in het venster. Als het groen is, dan heeft u een [[FAQ_eD2k-Kademlia-nl#Wat_is_Laag_ID_en_Hoog_ID?|Hoog ID]] en kunt u verder gaan, maar als het geel is, kijk dan op de pagina over [[Firewall|Firewalls]] en/of [[AMule_problems-nl#aMule_verbindt_met_de_server,_maar_het_krijgt_altijd_een_Laag_ID._Waarom?_en,_kan_ik_er_wat_aan_doen?|veel voorkomende problemen]], omdat het hebben van een [[FAQ_eD2k-Kademlia-nl#Wat_is_Laag_ID_en_Hoog_ID?|Laag ID]] betekent dat de mogelijkheden sterk verminderd zijn.
+
Omdat [[P2P|p2p]] netwerken werken via [[Client|clients]] die direct met elkaar verbonden zijn, kan het problemen geven als u achter een firewall of router zit. Als u niet weet of u achter een firewall zit, kijk dan naar het wereldbol pictogram rechtsonder in het venster. Als de pijlen groen zijn, dan heeft u een [[FAQ_eD2k-Kademlia-nl#Wat_is_Laag_ID_en_Hoog_ID?|Hoog ID]] en kunt u verder gaan, maar als ze geel zijn, moet u eens kijken op de pagina over [[Firewall|Firewalls]] en/of [[AMule_problems-nl#aMule_verbindt_met_de_server,_maar_het_krijgt_altijd_een_Laag_ID._Waarom?_en,_kan_ik_er_wat_aan_doen?|veel voorkomende problemen]], omdat het hebben van een [[FAQ_eD2k-Kademlia-nl#Wat_is_Laag_ID_en_Hoog_ID?|Laag ID]] de [[P2P|p2p]] beleving sterk vermindert.
  
 
== Basis Gebruik ==
 
== Basis Gebruik ==
Line 54: Line 70:
  
 
=== Zoeken en Downloaden ===
 
=== Zoeken en Downloaden ===
OK, dit is wat [[P2P|p2p]] voor is: Bestanden downloaden.
+
OK, dit is waar [[P2P|p2p]] voor is: Bestanden downloaden. Voor het voorbeeld zal ik aannemen dat u graag de laatste [http://www.knoppix.org Knoppix] CD wilt downloaden (wie zou dat niet willen?). Om dit te downloaden moet u er eerst voor zorgen dat u verbonden bent met een server, of het [[Kademlia]] netwerk, en klik dan op de knop "Zoeken".
Voor het voorbeeld zal ik aannemen dat u graag de laatste [http://www.knoppix.org Knoppix] CD wil downloaden (wie zou dat niet willen?). Omdit te downloaden moet u er eerst voor zorgen dat u verbonden bent met een server en klik dan op de knop "Zoeken".
+
  
Dat zal het zoek tabblad tonen:
+
Dat zal het zoeken tabblad tonen:
  
 
http://www.amule.org/dev-up/SearchDlg.png
 
http://www.amule.org/dev-up/SearchDlg.png
  
Omdat we alleen geïntereseerd zijn in CD images, selecteren we de optie "CD-Images" uit het "BestandsType" menu. Deselecteer de optie "Globaal Zoeken", omdat het niet nodig is ergers anders te zoeken dan alleen de [[server]] waarmee we verbonden zijn. Dan voeren we ''Knoppix'' in het "Naam" veld en drukken we op enter of de "Zoek" knop. U zou nu een lijst met resultaten moeten zien:
+
Omdat we alleen geïntereseerd zijn in CD images, selecteren we de optie "CD-Images" uit het "BestandsType" menu. Als u verbonden bent met het [[ED2K]] netwerk dient u voor "Lokaal Zoeken" te kiezen, omdat het niet nodig is ergens anders te zoeken dan alleen de [[server]] waarmee we verbonden zijn. Als u verbonden bent met het [[Kademlia]] neterk kiest u voor 'Kad'. Dan voeren we ''Knoppix'' in, in het "Naam" veld en drukken we op enter of de "Zoek" knop. U zou nu een lijst met resultaten moeten zien:
  
 
http://www.amule.org/dev-up/SearchResults.png
 
http://www.amule.org/dev-up/SearchResults.png
  
Laten we de lijst sorteren op [[FAQ_eD2k-Kademlia-nl#Wat_is_een_bron?|bronnen]], door twee maal te klikken op het veld met de naam "Bronnen", dit maakt het makklelijker om populaire bestanden te vinden. De tweede ziet er interessant uit, dus dubbelklikken we er op (of klik er op en klik dan op de "Download" knop). Dit zal het bestand in de download wachtrij zetten.
+
Laten we de lijst sorteren op [[FAQ_eD2k-Kademlia-nl#Wat_is_een_bron?|bronnen]], door twee maal te klikken op het veld met de naam "Bronnen", dit maakt het makklelijker om populaire bestanden te vinden. De tweede ziet er interessant uit, dus dubbelklikken we er op (of klikken we er op en dan op de "Download" knop). Dit zal het bestand in de downloadwachtrij zetten.
  
 
Resultaten kunnen in een aantal kleuren getoond worden, de betekenis hiervan is als volgt:
 
Resultaten kunnen in een aantal kleuren getoond worden, de betekenis hiervan is als volgt:
 
* Blauw geeft het aantal bronnen aan, hoe meer bronnen hoe donkerder het blauw.
 
* Blauw geeft het aantal bronnen aan, hoe meer bronnen hoe donkerder het blauw.
 
* Rood geeft aan dat u het bestand al aan het downloaden bent.
 
* Rood geeft aan dat u het bestand al aan het downloaden bent.
* Groen is voor bestanden die u al gedownload hebt of daarvoor al gedeeld hebt, met andere worden bestanden die u al heeft.
+
* Groen is voor bestanden die u al gedownload of gedeeld hebt, met andere woorden bestanden die u al heeft.
 +
 
 +
=== Zoek Typen ===
 +
 
 +
Ik heb alleen "Lokaal" en "Kad" genoemd hierboven.
 +
 
 +
Een lokale zoekopdracht zoekt alleen op de server waarmee u verbonden bent, in de meeste gevallen is dit genoeg. Als dit geen resultaten oplevert kunt u op alle servers in uw serverlijst zoeken, door een 'Globale' zoekopdracht te doen. Dit duurt wel een stuk langer (0,75s per server).
 +
 
 +
Ten slotte kunt op zoeken op het 'Kademlia' netwerk via het 'Kad' zoek-type. Let op, bij het 'Kad' netwerk zijn resultaten complete bronnen, anders dan bij het zoeken op het 'ED2K' netwerk, waarbij het aantal bronnen zowel complete als incomplete bronnen bevat.
  
 
=== De Download Wachtrij ===
 
=== De Download Wachtrij ===
Line 77: Line 100:
 
http://www.amule.org/dev-up/DownloadQueue.png
 
http://www.amule.org/dev-up/DownloadQueue.png
  
Als u gelukt heeft heeft de voortgangsindicator een mooie donker blauwe kleur, wat betekent dat veel mensen dat bestand hebben (lees [[FAQ_aMule#What_do_those_colors_in_the_progress_bar_mean?|dit]] om meer hierover te weten te komen). Let op voor bestanden die rode delen hebben, omdat dat betekent dat niemand dat deel van het bestand heeft en de kans bestaat dat u het bestand niet compleet kan downloaden.
+
Als u gelukt heeft, heeft de voortgangsindicator een mooie donkerblauwe kleur, wat betekent dat veel mensen dat bestand hebben (lees [[FAQ_aMule-nl#Wat_betekenen_de_kleuren_van_de_voortgangsindicator?|dit]] om meer hierover te weten te komen). Pas op voor bestanden die rode delen hebben, omdat dat betekent dat niemand dat deel van het bestand heeft en de kans bestaat dat u het bestand niet compleet kan downloaden.
  
 
Als u dubbelklikt op een van de bestanden, kunt u de gevonden [[FAQ_eD2k-Kademlia-nl#Wat_is_een_bron?|bronnen]] voor dat bestand zien.
 
Als u dubbelklikt op een van de bestanden, kunt u de gevonden [[FAQ_eD2k-Kademlia-nl#Wat_is_een_bron?|bronnen]] voor dat bestand zien.
Line 87: Line 110:
 
; ''Grootte'' : De grootte van het bestand. Het eDonkey2000 netwerk ondersteunt bestanden tot maximaal 4GB groot (lees [[FAQ_eD2k-Kademlia-nl#Zijn_er_beperkingen_aan_het_ED2K_netwerk?|meer]] hierover).
 
; ''Grootte'' : De grootte van het bestand. Het eDonkey2000 netwerk ondersteunt bestanden tot maximaal 4GB groot (lees [[FAQ_eD2k-Kademlia-nl#Zijn_er_beperkingen_aan_het_ED2K_netwerk?|meer]] hierover).
 
; ''Overgebracht'' : Toont de hoeveelheid gedownloade data.
 
; ''Overgebracht'' : Toont de hoeveelheid gedownloade data.
; ''Compleet'' : Deze kolom toont hoeveel van het bestand u compleet hebt. Let op dat dit kan afwijken van de Overgebracht kolom door beschadigingen of compressie gebruikt door *Mule [Client|clients]] (lees Please note that this can differ from the Transferred column because of corruptions or gains made by the compression *Mule [[Client|clients]] use (read [[FAQ_aMule#What_is_the_difference_between_Transfered_and_Completed_in_the_Tranfers_window?|meer]] over dit verschil).
+
; ''Compleet'' : Deze kolom toont hoeveel van het bestand u compleet hebt. Let op dat dit kan afwijken van de Overgebracht kolom door beschadigingen of compressie gebruikt door *Mule [Client|clients]] (lees [[FAQ_aMule-nl#Wat_is_het_verschil_tussen_Overgebracht_en_Compleet_in_het_Overdrachten_tabblad?|meer]] over dit verschil).
; ''Voortgang'' : Deze balk toont de voortgang van het bestand, de betekenis van de kleuren is als volgt (alternatieve [[FAQ_aMule#What_do_those_colors_in_the_progress_bar_mean?|bron]]):
+
; ''Voortgang'' : Deze balk toont de voortgang van het bestand, de betekenis van de kleuren is als volgt (alternatieve [[FAQ_aMule-nl#Wat_betekenen_de_kleuren_van_de_voortgangsindicator?|bron]]):
 
* Blauw: Hoe veel bronnen hebben dit deel, hoe donkereder de kleur, hoe meer bronnen met dit deel.
 
* Blauw: Hoe veel bronnen hebben dit deel, hoe donkereder de kleur, hoe meer bronnen met dit deel.
 
* Rood: Er zijn geen [[FAQ_eD2k-Kademlia-nl#Wat_is_een_bron?|bronnen]] bekend met dit deel.
 
* Rood: Er zijn geen [[FAQ_eD2k-Kademlia-nl#Wat_is_een_bron?|bronnen]] bekend met dit deel.
Line 94: Line 117:
 
* Geel: U bent dit deel nu aan het downloaden.
 
* Geel: U bent dit deel nu aan het downloaden.
 
: De groene balk bovenop de grote balk geeft een indicatie van de voortgang.
 
: De groene balk bovenop de grote balk geeft een indicatie van de voortgang.
; ''Bronnen'' : Er zijn 3 velden in deze kolom, hoewel er meestal maar2 getoond worden (alternatieve [[FAQ_aMule#What_do_all_those_numbers_in_the_sources_column_in_the_transfers_window_mean?|bron]]):
+
; ''Bronnen'' : Er zijn 3 velden in deze kolom, hoewel er meestal maar 2 getoond worden (alternatieve [[FAQ_aMule-nl#Wat_betekenen_al_die_getallen_in_de_bronnen_kolom_in_het_overdrachten_venster?|bron]]):
: <Gevraagde [[FAQ_eD2k-Kademlia-nl#Wat_is_een_bron?|Bronnen]]>[/<Alle [[FAQ_eD2k-Kademlia-nl#Wat_is_een_bron?|Bronnen]]>] [+ <[[FAQ_aMule#What_is_A4AF?|A4AF]] [[FAQ_eD2k-Kademlia-nl#Wat_is_een_bron?|Bronnen]]> ] [(<Overbrengende [[FAQ_eD2k-Kademlia#Wat_is_een_bron?|bronnen]]>)]
+
: <Gevraagde [[FAQ_eD2k-Kademlia-nl#Wat_is_een_bron?|Bronnen]]>[/<Alle [[FAQ_eD2k-Kademlia-nl#Wat_is_een_bron?|Bronnen]]>] [+ <[[FAQ_aMule-nl#Wat_is_A4AF?|A4AF]] [[FAQ_eD2k-Kademlia-nl#Wat_is_een_bron?|Bronnen]]> ] [(<Overbrengende [[FAQ_eD2k-Kademlia#Wat_is_een_bron?|bronnen]]>)]
 
:  'Gevraagde [[FAQ_eD2k-Kademlia-nl#Wat_is_een_bron?|Bronnen]]' zijn deze die om dat bestand gevraagd zijn.
 
:  'Gevraagde [[FAQ_eD2k-Kademlia-nl#Wat_is_een_bron?|Bronnen]]' zijn deze die om dat bestand gevraagd zijn.
 
:  'Alle [[FAQ_eD2k-Kademlia-nl#Wat_is_een_bron?|Bronnen]]' zijn alle [[FAQ_eD2k-Kademlia-nl#Wat_is_een_bron?|bronnen]] van dat bestand, gevraagd en ongevraagd..
 
:  'Alle [[FAQ_eD2k-Kademlia-nl#Wat_is_een_bron?|Bronnen]]' zijn alle [[FAQ_eD2k-Kademlia-nl#Wat_is_een_bron?|bronnen]] van dat bestand, gevraagd en ongevraagd..
:  '[[FAQ_aMule#What_is_A4AF?|A4AF (Al om een Ander Bestand Gevraagd)]] [[FAQ_eD2k-Kademlia-nl#Wat_is_een_bron?|Bronnen]]' zijn [[FAQ_eD2k-Kademlia-nl#Wat_is_een_bron?|bronnen]] met dat bestand, maar zijn al om een ander bestand gevraagd..
+
:  '[[FAQ_aMule-nl#Wat_is_A4AF?|A4AF (Al om een Ander Bestand Gevraagd)]] [[FAQ_eD2k-Kademlia-nl#Wat_is_een_bron?|Bronnen]]' zijn [[FAQ_eD2k-Kademlia-nl#Wat_is_een_bron?|bronnen]] met dat bestand, maar zijn al om een ander bestand gevraagd..
 
:  'Overbrengende [[FAQ_eD2k-Kademlia-nl#Wat_is_een_bron?|bronnen]]' zijn [[FAQ_eD2k-Kademlia-nl#Wat_is_een_bron?|bronnen]] die dat bestand op dit moment naar u aan het uploaden zijn.
 
:  'Overbrengende [[FAQ_eD2k-Kademlia-nl#Wat_is_een_bron?|bronnen]]' zijn [[FAQ_eD2k-Kademlia-nl#Wat_is_een_bron?|bronnen]] die dat bestand op dit moment naar u aan het uploaden zijn.
; ''Prioriteit'' : De prioriteit van het bestand. Bestanden krijgen standaard auto-prioriteit, wat betekent dat [[aMule]] het zelf regelt. Prioriteiten bepalen hoe [[aMule]] [[FAQ_eD2k-Kademlia-nl#Wat_is_een_bron?|bronnen]] die meerdere bestanden hebben verdeelt en dus dat bestanden met een hoge prioriteit meer [[FAQ_eD2k-Kademlia-nl#Wat_is_een_bron?|bronnen]] krijgen. Lees [[FAQ_aMule#What_do_all_those_numbers_in_the_priority_column_in_the_extended_transfers_window_mean?|meer]] hierover.
+
; ''Prioriteit'' : De prioriteit van het bestand. Bestanden krijgen standaard auto-prioriteit, wat betekent dat [[aMule]] het zelf regelt. Prioriteiten bepalen hoe [[aMule]] [[FAQ_eD2k-Kademlia-nl#Wat_is_een_bron?|bronnen]] die meerdere bestanden hebben verdeelt en dus dat bestanden met een hoge prioriteit meer [[FAQ_eD2k-Kademlia-nl#Wat_is_een_bron?|bronnen]] krijgen. Lees [[FAQ_aMule-nl#Wat_betekenen_al_die_getallen_in_de_prioriteit_kolom_in_het_uitgebreide_overdrachten_venster?|meer]] hierover.
 
; ''Status'' : De huidige status van het bestand. Wachten betekent dat u wacht op bronnen die naar u gaan uploaden.
 
; ''Status'' : De huidige status van het bestand. Wachten betekent dat u wacht op bronnen die naar u gaan uploaden.
 
; ''Overgebleven tijd'' : Een gok over hoe snel het bestand compleet zal zijn gedownload. Toont alleen iets als het bestand gedownload wordt.
 
; ''Overgebleven tijd'' : Een gok over hoe snel het bestand compleet zal zijn gedownload. Toont alleen iets als het bestand gedownload wordt.
Line 107: Line 130:
  
 
=== De Upload Wachtrij ===
 
=== De Upload Wachtrij ===
De upload wachtrij kan gevonden worden onder de download wachtrij, en toont wie bestanden van u download (misschien wilt u [[FAQ_aMule#Why_are_there_two_transfer_rates_in_the_uploading_transfer_list?|dit]] lezen).
+
De upload wachtrij kan gevonden worden onder de download wachtrij, en toont wie bestanden van u downloaden (misschien wilt u [[FAQ_aMule-nl#Waarom_staan_er_twee_overdracht_snelheden_in_de_upload_lijst?|dit]] lezen).
 
Als u het zich afvraagt, nee, u kunt uploads niet stoppen. Als u op het blauwe pictogram naast de tekst "Uploads" klikt, kunt u zien wie er in de wachtrij staan om van u te downloaden, in plaats van de mensen die op dat moment van u aan het downloaden zijn.
 
Als u het zich afvraagt, nee, u kunt uploads niet stoppen. Als u op het blauwe pictogram naast de tekst "Uploads" klikt, kunt u zien wie er in de wachtrij staan om van u te downloaden, in plaats van de mensen die op dat moment van u aan het downloaden zijn.
  
Line 133: Line 156:
 
* '''Modifiers'''
 
* '''Modifiers'''
 
**  http://www.amule.org/dev-up/Client_Mod_eMuleProt.png - De [[Client|client]] ondersteunt het uitgebreidde [[eMule]] protocol. Het delen van Bronnen en dergelijke.
 
**  http://www.amule.org/dev-up/Client_Mod_eMuleProt.png - De [[Client|client]] ondersteunt het uitgebreidde [[eMule]] protocol. Het delen van Bronnen en dergelijke.
**  http://www.amule.org/dev-up/Client_Mod_GoodCredit.png - De[[Client|client]] heeft een goede [[FAQ_eD2k-Kademlia-nl#Waar_gaat_al_dat_gedoe_met_credits,_rate_en_score_over?|credit-rating]].
+
**  http://www.amule.org/dev-up/Client_Mod_GoodCredit.png - De[[Client|client]] heeft een goede [[FAQ_eD2k-Kademlia-nl#Waar_gaat_al_dat_gedoe_met_credits,_rate_en_score_over?|credit-waardering]].
**  http://www.amule.org/dev-up/Client_Mod_NormCredit.png - De [[Client|client]] heeft een normale [[FAQ_eD2k-Kademlia-nl#Waar_gaat_al_dat_gedoe_met_credits,_rate_en_score_over?|credit-rating]].
+
**  http://www.amule.org/dev-up/Client_Mod_NormCredit.png - De [[Client|client]] heeft een normale [[FAQ_eD2k-Kademlia-nl#Waar_gaat_al_dat_gedoe_met_credits,_rate_en_score_over?|credit-waardering]].
 
**  http://www.amule.org/dev-up/Client_Mod_SecId_Good.png - De [[Client|client]] is [[Secure_User_Identification|veilig geïdentificeerd]].
 
**  http://www.amule.org/dev-up/Client_Mod_SecId_Good.png - De [[Client|client]] is [[Secure_User_Identification|veilig geïdentificeerd]].
 
**  http://www.amule.org/dev-up/Client_Mod_SecId_Bad.png - De [[Client|client]] is om de een of andere reden geïdentificeerd als [[bad guy|slecht]].
 
**  http://www.amule.org/dev-up/Client_Mod_SecId_Bad.png - De [[Client|client]] is om de een of andere reden geïdentificeerd als [[bad guy|slecht]].
  
* '''Bestands [[commentaar]]'''
+
*Pictogrammen voor '''[[Comment|commentaren]]''' worden uitgelegd in het artikel over [[Comment_icon-nl|commentaar pictogrammen]].
**  http://www.amule.org/dev-up/File_Comment.png - Dit bestand heeft een waardering gekregen of iemand heeft [[comment|commentaar]] toegevoegd.
+
**  http://www.amule.org/dev-up/File_Comment_Bad.png - Dit bestand is gemarkeerd als [[Fake|Nep]] door minimaal een persoon.
+
  
 
=== Waar Zijn De Bestanden? ===
 
=== Waar Zijn De Bestanden? ===

Revision as of 22:34, 16 August 2007

English | Français | Nederlands | Español | Deutsch | Magyar | Russian | Dansk

Wat is aMule

aMule is een client voor het eD2k peer-to-peer netwerk, vaak het eDonkey netwerk, of het ed2k netwerk (eDonkey2000) genoemd. Voor deze gids is het niet nodig dat u bekend met deze netwerken (hoewel dat wel zal helpen), het is wel nodig dat u aMule geïnstalleerd heeft. Als u aMule nog niet geïnstalleerd hebt, kijkt dan naar de installatie gids voor uw systeem. Links daarheen kunnen gevonden worden op de hoofd pagina.

--Xaignar 01:12, 10 Jul 2004 (CEST)

aMule de eerste keer draaien

Start met het starten van aMule. Dit wordt meestal gedaan door het commando amule in te voeren in een console venster of welke methode uw distributie en window manager hebben.

Na het starten, als u een CVS versie gebruikt, zal aMule een bericht tonen dat u het voor de eerste keer draait. Lees dit zodat u weet waar u aan begint ;).

Let op, aMule maakt veel gebruik van het menu onder de rechtermuisknop. Dus als u een functie niet kan vinden, probeer eens om met de rechtermuisknop op het item wat u wilt wijzigen te klikken.

aMule instellen

Voor u kunt beginnen met het delen van bestanden moet u aMule instellen. Denk hierbij aan verbindingssnelheden en -grenzen, gebruikte directories, proxy's, gebruikte poorten en andere instellingen. U kunt aMules voorkeuren wijzigen door op het Voorkeuren pictogram bovenin het aMule venster te klikken.

Verbindings Snelheid

U moet weten dat de eDonkey clients u dwingen te uploaden. Dat wil zeggen dat om te kunnen downloaden, u zelf ook bestanden moet delen (maakt u zich geen zorgen als u niets heeft om te delen). Dit wordt gedaan op twee manieren:

  • Uw download snelheid is afhankelijk van uw uploadsnelheid. Als uw uploadsnelheid lager is ingesteld dan 10kb/s, is uw maximum downloadsnelheid 3 of 4 keer uw upload snelheid (lees dit om er meer over te weten te komen), dus als u uw uploadsnelheid hebt begrensd tot 5kb/s, kunt u slechts downloaden met maximaal 20kb/s.
  • Gedeeltelijk gedownloade bestanden worden ook gedeeld. U deelt een bestand automatisch als u minimaal een blok hebt ontvangen (een blok is een deel van een bestand van 9,28MB).

Let op: Als u ooit op het aMule forum of op het IRC kanaal hierover komt klagen of eisen dat we de verhouding veranderen, kom ik u persoonlijk opjagen en opeten. -- Xaignar

Als u voor het eerst de Voorkeuren opent, ziet u de pagina "Algemeen", die de algemene instellingen bevat, zoals de bijnaam die andere mensen zien als ze van u downloaden of naar u uploaden. Om verder te gaan, klikt u op het tabblad genaamd "Verbinding":

http://www.amule.org/dev-up/Limits.png

De enige instellingen die in deze gids van belang zijn zijn de instellingen onder "Bandbreedte Grenzen", namelijk "Upload" en "Download". U hoeft geen maximum download snelheid in te voeren, maar het is aan te raden om de uploadsnelheid in te stellen op ongeveer 80% van uw maximale uploadsnelheid, omdat het anders uw downloads kan vertragen.

Bedenk dat de waardes voor snelheid normaal gesproken in kilobits per seconde [kb/s] worden gegeven, maar de waardes die in de velden 'Download', 'Upload' en 'Slot Allocation' moeten worden ingevoerd, moeten in kilobytes per seconde [kB/S] worden ingevoerd. Om kilobits om te rekenen in kilobytes moet de kilobits waarde door 8 worden gedeeld.

Voorbeeld: Maximum Downstream: 1024kb/s ÷ 8 = 128 kB/s Maximum Upstream: 512kb/s ÷ 8 = 64 kB/s

Als u de goede waarden hebt ingevoerd, kunt u de rest van de instellingen bekijken. Klik simpelweg op de "OK" knop om de wijzigingen te bewaren.

ED2K en Kademlia

Vanaf v2.1.0 kan aMule ook verbinden met het serverloze network genaamd Kademlia. Hierdoor kunnen aMule en andere eDonkey2000 clients functioneren zonder afhankelijk te zijn van aardige personen die servers draaien. Zowel Kademlia als het servergebaseerde ED2K netwerk zijn standaard ingeschakeld, maar u kunt elk van de twee netwerken uitschakelen in het onderste gedeelte van de voorkeurenpagina getiteld 'Verbinding'. Gebruikers met lage uploadsnelheden zouden moeten overwegen om slechts een van de twee netwerken in te schakelen, vanwege de hoeveelheid overhead.

Verbinden met een Server

U zou nu het servers tabblad moeten zien:

http://www.amule.org/dev-up/ServerDlg.png

De lege lijst bevat normaal de servers die u kent, maar omdat dit de eerste keer is dat u aMule draait, heeft u er nog geen. Om deze situatie om te lossen, klikt u simpelweg in het text-veld met de tekst http://www.srv1000.com/azz/server.met en drukt u op enter. Een venster zal openen en weer sluiten als de download compleet is.

Nu zou u een grote lijst met servers hebben, als dat niet het geval is, zoek via google naar server.met, vervang bovengenoemde url en druk op enter om de download te beginnen.

http://www.amule.org/dev-up/ServerList.png

Nu moet u verbinden met een server. Meestal is het een goed idee om er een te kiezen met zo veel mogelijk gebruikers, maar voor nu, klik simpelweg op de grote "Verbind" knop linksboven in het venster. Dit maakt verbinding met een willekeurige server. Wacht a.u.b. terwijl aMule probeert te verbinden met een server. Lees hieronder verder als dit gelukt is.

Verbinden met het Kademlia Netwerk

Om met het Kademlia netwerk te verbinden, als het ingeschakeld is in de voorkeuren, hoeft u alleen maar op de "Verbinden" knop in de bovenste knoppenbalk te klikken. Let op, bij het handmatig verbinden met een server (door te dubbelklikken of door met de rechtermuisknop te klikken en te kiezen voor "Verbind met server") wordt niet verbonden met het Kademlia netwerk. Een ander manier om met het Kademlia netwerk te verbinden is door naar het 'Kad' tabblad op de 'Netwerken' pagina te gaan, en te klikken op de 'Bootstrap van bekende clients' knop. Als dit de eerste keer is dat u Kad gebruikt, wilt u misschien uw nodes.dat bestand bijwerken door in het Url tekstvak te klikken en op enter te drukken, of door op de "blauwe afspeelknop" lastpost.gif naast die balk te klikken. Het is niet nodg dat later nogmaals te doen, omdat de nodes lijst up to date wordt gehouden als aMule draait.

Hoog en Laag ID

Omdat p2p netwerken werken via clients die direct met elkaar verbonden zijn, kan het problemen geven als u achter een firewall of router zit. Als u niet weet of u achter een firewall zit, kijk dan naar het wereldbol pictogram rechtsonder in het venster. Als de pijlen groen zijn, dan heeft u een Hoog ID en kunt u verder gaan, maar als ze geel zijn, moet u eens kijken op de pagina over Firewalls en/of veel voorkomende problemen, omdat het hebben van een Laag ID de p2p beleving sterk vermindert.

Basis Gebruik

Dit zal het basis gebruik van aMule behandelen.

Zoeken en Downloaden

OK, dit is waar p2p voor is: Bestanden downloaden. Voor het voorbeeld zal ik aannemen dat u graag de laatste Knoppix CD wilt downloaden (wie zou dat niet willen?). Om dit te downloaden moet u er eerst voor zorgen dat u verbonden bent met een server, of het Kademlia netwerk, en klik dan op de knop "Zoeken".

Dat zal het zoeken tabblad tonen:

http://www.amule.org/dev-up/SearchDlg.png

Omdat we alleen geïntereseerd zijn in CD images, selecteren we de optie "CD-Images" uit het "BestandsType" menu. Als u verbonden bent met het ED2K netwerk dient u voor "Lokaal Zoeken" te kiezen, omdat het niet nodig is ergens anders te zoeken dan alleen de server waarmee we verbonden zijn. Als u verbonden bent met het Kademlia neterk kiest u voor 'Kad'. Dan voeren we Knoppix in, in het "Naam" veld en drukken we op enter of de "Zoek" knop. U zou nu een lijst met resultaten moeten zien:

http://www.amule.org/dev-up/SearchResults.png

Laten we de lijst sorteren op bronnen, door twee maal te klikken op het veld met de naam "Bronnen", dit maakt het makklelijker om populaire bestanden te vinden. De tweede ziet er interessant uit, dus dubbelklikken we er op (of klikken we er op en dan op de "Download" knop). Dit zal het bestand in de downloadwachtrij zetten.

Resultaten kunnen in een aantal kleuren getoond worden, de betekenis hiervan is als volgt:

  • Blauw geeft het aantal bronnen aan, hoe meer bronnen hoe donkerder het blauw.
  • Rood geeft aan dat u het bestand al aan het downloaden bent.
  • Groen is voor bestanden die u al gedownload of gedeeld hebt, met andere woorden bestanden die u al heeft.

Zoek Typen

Ik heb alleen "Lokaal" en "Kad" genoemd hierboven.

Een lokale zoekopdracht zoekt alleen op de server waarmee u verbonden bent, in de meeste gevallen is dit genoeg. Als dit geen resultaten oplevert kunt u op alle servers in uw serverlijst zoeken, door een 'Globale' zoekopdracht te doen. Dit duurt wel een stuk langer (0,75s per server).

Ten slotte kunt op zoeken op het 'Kademlia' netwerk via het 'Kad' zoek-type. Let op, bij het 'Kad' netwerk zijn resultaten complete bronnen, anders dan bij het zoeken op het 'ED2K' netwerk, waarbij het aantal bronnen zowel complete als incomplete bronnen bevat.

De Download Wachtrij

Klik op de "Overdrachten" knop om een lijst met bestanden te zien waarbij u in de wachtrij staat om het te downloaden:

http://www.amule.org/dev-up/DownloadQueue.png

Als u gelukt heeft, heeft de voortgangsindicator een mooie donkerblauwe kleur, wat betekent dat veel mensen dat bestand hebben (lees dit om meer hierover te weten te komen). Pas op voor bestanden die rode delen hebben, omdat dat betekent dat niemand dat deel van het bestand heeft en de kans bestaat dat u het bestand niet compleet kan downloaden.

Als u dubbelklikt op een van de bestanden, kunt u de gevonden bronnen voor dat bestand zien.

Rijen en Kolommen

Dit zijn de kolommen in de Download Wachtrij:

Bestandsnaam 
De naam van het bestand.
Grootte 
De grootte van het bestand. Het eDonkey2000 netwerk ondersteunt bestanden tot maximaal 4GB groot (lees meer hierover).
Overgebracht 
Toont de hoeveelheid gedownloade data.
Compleet 
Deze kolom toont hoeveel van het bestand u compleet hebt. Let op dat dit kan afwijken van de Overgebracht kolom door beschadigingen of compressie gebruikt door *Mule [Client|clients]] (lees meer over dit verschil).
Voortgang 
Deze balk toont de voortgang van het bestand, de betekenis van de kleuren is als volgt (alternatieve bron):
  • Blauw: Hoe veel bronnen hebben dit deel, hoe donkereder de kleur, hoe meer bronnen met dit deel.
  • Rood: Er zijn geen bronnen bekend met dit deel.
  • Zwart: U heeft dit deel al gedownload.
  • Geel: U bent dit deel nu aan het downloaden.
De groene balk bovenop de grote balk geeft een indicatie van de voortgang.
Bronnen 
Er zijn 3 velden in deze kolom, hoewel er meestal maar 2 getoond worden (alternatieve bron):
<Gevraagde Bronnen>[/<Alle Bronnen>] [+ <A4AF Bronnen> ] [(<Overbrengende bronnen>)]
'Gevraagde Bronnen' zijn deze die om dat bestand gevraagd zijn.
'Alle Bronnen' zijn alle bronnen van dat bestand, gevraagd en ongevraagd..
'A4AF (Al om een Ander Bestand Gevraagd) Bronnen' zijn bronnen met dat bestand, maar zijn al om een ander bestand gevraagd..
'Overbrengende bronnen' zijn bronnen die dat bestand op dit moment naar u aan het uploaden zijn.
Prioriteit 
De prioriteit van het bestand. Bestanden krijgen standaard auto-prioriteit, wat betekent dat aMule het zelf regelt. Prioriteiten bepalen hoe aMule bronnen die meerdere bestanden hebben verdeelt en dus dat bestanden met een hoge prioriteit meer bronnen krijgen. Lees meer hierover.
Status 
De huidige status van het bestand. Wachten betekent dat u wacht op bronnen die naar u gaan uploaden.
Overgebleven tijd 
Een gok over hoe snel het bestand compleet zal zijn gedownload. Toont alleen iets als het bestand gedownload wordt.
Laatst Compleet Gezien 
Dit toont het laatste tijdstip waarop u het hele bestand compleet hebt gezien.
Laatste Overdracht 
Dit toont het laatste tijdstip waarop u delen van dit bestand aan het downloaden was.

De Upload Wachtrij

De upload wachtrij kan gevonden worden onder de download wachtrij, en toont wie bestanden van u downloaden (misschien wilt u dit lezen). Als u het zich afvraagt, nee, u kunt uploads niet stoppen. Als u op het blauwe pictogram naast de tekst "Uploads" klikt, kunt u zien wie er in de wachtrij staan om van u te downloaden, in plaats van de mensen die op dat moment van u aan het downloaden zijn.

Pictogrammen en Hun Betekenis

Dit zijn de pictogrammen die op de Overdrachten pagina gevonden kunnen worden.

Waar Zijn De Bestanden?

Als aMule begint met het downloaden van een bestand maakt het een aantal bestanden die die specifieke download volgen. Deze bestanden kunt u vinden in de subdirectory .aMule/Temp in uw homedirectory (~/.aMule/Temp), maar meestal moet u daar niet aankomen.

Als u incomplete downloads hebt van eMule, kunt u de tijdelijke bestanden simpelweg in de ~/.aMule/Temp directory plaatsen als u wilt dat aMule verder gaat met het downloaden ervan.

Echter, als een bestand compleet gedownload is, wordt het verplaatst uit ~/.aMule/Temp naar ~/.aMule/Incoming, waar alle complete bestanden standaard in worden geplaatst. U kunt beide directories veranderen in de voorkeuren als u dat wilt.

Let op, de directory .aMule is een verborgen directory, mogelijk moet u het tonen van verborgen bestanden aanzetten in uw bestandsbeheerder, als u er een gebruikt.

Conclusie

Hopelijk heeft deze korte introductie u een idee gegeven overhoe aMule werkt. Als u denkt dat er iets ontbreekt in deze gids, laat het ons dan weten of voeg het zelf toe.