Getting Started-nl

From AMule Project FAQ
Revision as of 23:25, 2 March 2005 by 213.84.52.86 (Talk)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

English | Français | Nederlands

Wat is aMule

aMule is een client voor het eD2k peer-to-peer netwerk, vaak het eDonkey netwerk, of het ed2k netwerk (eDonkey2000) genoemd. Voor deze gids is het niet nodig dat u bekend met met een ander netwerk (hoewel dat zal helpen), het is wel nodig dat u aMule geïnstalleerd heeft. Als u aMule nog niet geïnstalleerd hebt, kijkt dan naar de installatie gids voor uw systeem. Links daarheen kunnen gevonden worden op de hoofd pagina.

aMule de eerste keer draaien

Start met het starten van aMule. Dit wordt meestal gedaan door het commando amule in te voeren in een console venster of welke methode uw distributie en window manager hebben.

Na het starten, als u een CVS versie gebruikt, zal aMule een bericht tonen dat u het voor de eerste keer draait. Lees dit zodat u weet waar u aan begint ;).

aMule instellen

Bovenin het aMule venster is een rij pictogrammen. Klik op het pictogram met de tekst Voorkeuren om het instellingen venster te krijgen. Voor u begint met het downloaden van bestanden, moet u uw verbindings snelheid en mogelijk andere instellingen instellen.

Connection Speed

You should know that the eDonkey clients enforce upload, which means that in order to download, you'll have to share files yourself (don't worry if you don't have anything to share). This is enforced in two ways:

  • Your download speed depends on how fast you upload. If your upload speed is set to anything below 10kb/s, your maximum download speed will be 3 or 4 times your uploadspeed (read this to know more about it), so if you limit your upload speed to 5kb/s, you'll only be able to download with 20kb/s.
  • Partially downloaded files are shared as well. You automatically start sharing a file after you've received at least one chunk (a chunk is a 9.28Mb piece of a file).

Note: If you ever enter the aMule forum or IRC channel to complain about this or demand that we change the ratio, then I will hunt you down and eat your spleen. -- Xaignar

When you first open the Preferences dialog, the page shown will be "General", which contains some general settings, like the nickname other people will see when they download from or upload to you. To proceed, click on the tab named "Connection":

http://www.amule.org/dev-up/Limits.png

The only settings relevant to this guide are the settings under "Bandwidth Limits" marked "Upload" and "Download". You don't need to enter a max download speed, but it is recommended that you set the upload speed to around 80% of your actual speed, since it can cause slower downloads otherwise.

Once you have entered the proper values, you can explore the rest of the settings. To save the changes, simply click the "OK" button.

Verbinden met een Server

U zou nu het servers tabblad moeten zien:

http://www.amule.org/dev-up/ServerDlg.png

De lege lijst bevat normaal de servers die u kent, maar omdat dit de eerste keer is dat u aMule draait, heeft u er nog geen. Om deze situatie om te lossen, klik simpelweg in het text-veld met de tekst http://www.srv1000.com/azz/server.met en druk u op enter. Een venster zal openen en weer sluiten als de download compleet is.

Nu zou u een grote lijst met servers hebben, als dat niet het geval is zoek via google naar server.met en plaats dat bestand in de directory .aMule in uw home directory. De lijst zou er nu zo ongeveer uit moeten zien:

http://www.amule.org/dev-up/ServerList.png

Nu moet u verbinden met een server. Meestal is het een goed idee om er een te kiezen met zo veel mogelijk gebruiker, maar voor nu, klik simpelweg op de grote "Verbind" knop linksboven in het venster. Dit maakt verbinding met een willekeurige server. Wacht a.u.b. terwijl aMule probeert te verbinden met een server. Als dit gedaan is, lees hieronder verder.

Hoog en Laag ID

Omdat p2p netwerken werken via clients die direct met elkaar verbonden zijn, kan het problemen geven als u achter een firewall of router zit. Als u niet weet of u achter een firewall zit, kijk dan naar het pictogram rechtsonder in het venster. Als het groen is, dan heeft u een Hoog ID en kunt u verder gaan, maar als het geel is, kijk dan op de pagina over Firewalls en/of veel voorkomende problemen, omdat het hebben van een Laag ID betekent dat de mogelijkheden sterk verminderd zijn.

Basis Gebruik

Dit zal het basis gebruik van aMule behandelen.

Zoeken en Downloaden

OK, dit is wat p2p voor is: Bestanden downloaden. Voor het voorbeeld zal ik aannemen dat u graag de laatste Knoppix CD wil downloaden (wie zou dat niet willen?). Omdit te downloaden moet u er eerst voor zorgen dat u verbonden bent met een server en klik dan op de knop "Zoeken".

Dat zal het zoek tabblad tonen:

http://www.amule.org/dev-up/SearchDlg.png

Omdat we alleen geintereseerd zijn in CD images, selecteren we de optie "CD-Images" uit het "BestandsType" menu. Deselecteer de optie "Globaal Zoeken", omdat het niet nodig is ergers anders te zoeken dan alleen de server waarmee we verbonden zijn. Dan voeren we Knoppix in het "Naam" veld en drukken we op enter of de "Zoek" knop. U zou nu een lijst met resultaten moeten zien:

http://www.amule.org/dev-up/SearchResults.png

Laten we de lijst sorteren op bronnen, door twee maal te klikken op het veld met de naam "Bronnen", dit maakt het makklelijker om populaire bestanden te vinden. De tweede ziet er interessant uit, dus dubbelklikken we er op (of klik er op en klik dan op de "Download" knop). Dit zal het bestand in de download wachtrij zetten.

Resultaten kunnen in een aantal kleuren getoond worden, de betekenis hiervan is als volgt:

  • Blauw geeft het aantal bronnen aan, hoe meer bronnen hoe donkerder het blauw.
  • Rood geeft aan dat u het bestand al aan het downloaden bent.
  • Groen is voor bestanden die u al gedownload hebt of daarvoor al gedeeld hebt, met andere worden bestanden die u al heeft.

De Download Wachtrij

Klik op de "Overdrachten" knop om een lijst met bestanden te zien waarbij u in de wachtrij staat om het te downloaden:

http://www.amule.org/dev-up/DownloadQueue.png

Als u gelukt heeft heeft de voortgangsindicator een mooie donker blauwe kleur, wat betekent dat veel mensen dat bestand hebben (lees dit om meer hierover te weten te komen). Let op voor bestanden die rode delen hebben, omdat dat betekent dat niemand dat deel van het bestand heeft en de kans bestaat dat u het bestand niet compleet kan downloaden.

Als u dubbelklikt op een van de bestanden, kunt u de gevonden bronnen voor dat bestand zien.

Of Rows and Columns

These are the columns of the Download Queue:

Filename 
The name of the file.
Size 
The size of the file. The eDonkey2000 network supports files up to 4GB in size (read more about this).
Transferred 
Shows the amount downloaded.
Completed 
This column displays how much of the file you have actually completed. Please note that this can differ from the Transferred column because of corruptions or gains made by the compression *Mule clients use (read more about this difference).
Progress 
This bar displays the current progress of the file, the colours signifying the following (alternative resource):
  • Blue: How many sources provide this part, the darker the colour, the more sources provide it.
  • Red: There are no known sources that provide this part.
  • Black: You have already downloaded this part.
  • Yellow: You are currently downloading this part.
The green bar on top of the larger bar gives an indication of the actual progress.
Sources 
There are 3 fields in this column, though mostly only 2 are shown (alternative resource):
<Asked Sources>[/<All Sources>] [+ <A4AF Sources> ] [(<Transferring sources>)]
'Asked Sources' are those that have been asked for the file.
'All Sources' are all sources of that file, asked and unasked.
'A4AF (Asked For Another File) Sources' are sources that provide that file, but have been asked for anther one.
'Transferring sources' are sources which are uploading that file to you at this very moment.
Priority 
The priority of the file. Files are set to auto-priority by default, which means that aMule will manage it by itself. Priorities affect how aMule allocates sources that are known to provide multiple files and thus means that high-priority files get more sources. Read more about this.
Status 
The current status of the file. Waiting means that you are waiting for sources to start uploading to you.
Time Remaining 
An guess at how fast the file will be completed. Only shows something when you are currently receiving the file.
Last Seen Complete 
This shows the last time you've seen the entire file provided by the sources you've asked.
Last Reception 
This shows the last time you were downloading parts of this file.

De Upload Wachtrij

De upload wachtrij kan gevonden worden onder de download wachtrij, en toont wie bestanden van u download (misschien wilt u dit lezen). Als u het zich afvraagt, nee, u kunt uploads niet stoppen. Als u op het blauwe pictogram naast de tekst "Uploads" klikt, kunt u zien wie er in de wachtrij staan om van u te downloaden, in plaats van de mensen die op dat moment van u aan het downloaden zijn.

Icons and What They Signify

These are the icons that can be found on the Transfers page.

Waar Zijn De Bestanden?

Als aMule begint met het downloaden van een bestand maakt het een aantal bestanden die die specifieke download volgen. Deze bestanden kunt u vinden in de subdirectory .aMule/Temp in uw homedirectory (~/.aMule/Temp), maar meestal moet u daar niet aankomen.

Als u incomplete downloads hebt van eMule, kunt u de tijdelijke bestanden simpelweg in de ~/.aMule/Temp directory plaatsen als u wilt dat aMule verder gaat met het downloaden ervan.

Echter, als een bestand compleet gedownload is, wordt het verplaatst uit ~/.aMule/Temp naar ~/.aMule/Incoming, waar alle complete bestanden standaard in worden geplaatst. U kunt beide directories veranderen in de voorkeuren als u dat wilt.

Let op, de directory .aMule is een verborgen directory, mogelijk moet u het tonen van verborgen bestanden aanzetten in uw bestandsbeheerder, als u er een gebruikt.

Conclusie

Hopelijk heeft deze korte introductie u een idee gegeven overhoe aMule werkt. Als u denkt dat er iets ontbreekt in deze gids, laat het ons dan weten of voeg het zelf toe.