Getting Started-fi

From AMule Project FAQ
Revision as of 17:52, 25 September 2008 by Vollstrecker (Talk | contribs)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

English | Dansk | Deutsch | Español | Suomi | Français | Magyar | Italiano | Nederlands | Russian

Mikä on aMule?

aMule on vertaisverkko-ohjelma, joka toimii eD2k-verkossa eli eDonkey-verkossa. Tämä ohje ei edellytä näiden verkkojen tuntemista (mutta siitä on apua). aMule tulee kuitenkin olla asennettuna. Etusivulta on linkkejä eri käyttöjärjestemille kirjoitettuihin asennusohjeisiin.

aMulen ensimmäinen käynnistys

Käynnistä ensin aMule. Sen voi tehdä suorittamalla komennon amule komentoriviltä tai jollain muulla käyttöjärjestelmäsi tarjoamalla tavalla, esimerkiksi valikosta tai kuvakkeesta.

Käynistyttyään aMule ilmoittaa, että olet ajamassa sitä ensimmäistä kertaa, jos sinulla on CVS-käännös. Lue sivu että tiedät mihin olet joutumassa. ;-)

Huomaa, että aMule hyödyntää runsaasti tilannevalikoita, joten jos et löydä jotain toimintoa, kokeile näpätä käsiteltävää kohdetta hiiren oikeanpuoleisella painikkeella.

aMulen asetukset

Ennen kuin tiedostojen jaon voi aloittaa, pitää aMulen asetukset asettaa kohdalleen. Tämä käsittää yhteysnopeudet ja -rajoitukset, käytettävät hakemistot, välipalvelimet, porttiasetukset ja paljon muuta. Pääset käsiksi aMulen asetuksiin näppäämällä Asetukset-kuvaketta aMule-ikkunan ylälaidassa.

Yhteysnopeus

On hyvä tietää, että eDonkey-asiakasohjelmat vaativat jakamista. Siis jotta voisi ladata, pitää itsellä olla tiedostoja myös jaossa (älä huolestu, jos sinulla ei ole mitään jaettavaa). Tähän pakotetaan kahdella tapaa:

  1. Latausnopeus riippuu siitä miten nopeasti antaa toisten ladata itseltä. Jos rajoitat muiden latauksen alle 10 kilobittiin sekunnissa, voivat omat latauksesi enimmillään käyttää kolmin- tai nelinkertaisesti sen verran kaistanleveyttä (lisätietoja). Esimerkiksi 5 kilobitin jakonopeudella latausnopeus rajoitetaan 20 kilobittiin sekunnissa.
  2. Myös osittain ladatut tiedostot jaetaan. Jakaminen alkaa automaattisesti, kun yksikin köntti (eli chunk, 9,28 megabitin kokoinen pala tiedostoa) on ladattu.

Huomautus: Jos tulet koskaan aMulen forumille tai IRC kanavalle valittamaan tästä, tai vaadit lataus-jako-suhteen muuttamista, me etsimme sinut käsiimme ja teemme sinusta hakkelusta. -- Xaignar

Kun Asetus-ikkuna avataan ensimmäistä kertaa, on näkyvillä sivu "Yleinen". Sillä on joitain yleisiä asetuksia kuten nimimerkki, jonka muut näkevät sinusta latauksien yhteydessä.

Jatka siirtymällä sivulle "Yhteys".

http://www.amule.org/dev-up/Limits.png

Tämän ohjeen kannalta ainoat oleelliset asetukset ovat "Yhteyden rajat" osassa olevat "Lataus" ja "Lähetys". Latauksille ei ole pakko asettaa enimmäisnopeutta, mutta on suositeltavaa rajoittaa se noin 80 prosenttiin internetyhteyden nopeudesta, koska muuten lataukset saattavat hidastua.

Kannattaa muistaa, että nopedet annetaan useimmiten kilobitteinä sekunnissa [kb/s], mutta yhteysrajojen Lähetys-, Lataus- ja Kiintiövaraus-kenttiin syötettävät arvot ovat kilotavuja sekunnissa [kB/s]. Kilobitit voi muuntaa kilotavuiksi yksinkertaisesti jakamalla kahdeksalla.

Esimerkki:
Suurin latausnopeus: 1024 kb/s ÷ 8 = 128 kB/s
Suurin lähetysnopeus: 512kb/s ÷ 8 = 64 kB/s

Muita asetuksia voit tutkiskella omin päin. Asetukset voi tallentaa näppäämällä OK-nappia.

ED2K ja Kademlia

AMulen versio 2.1.0 osaa ottaa yhteyden palvelimettomaan verkkoon Kademliaa hyödyntäen. Näin aMulen ja muiden eDonkey2000-asiakasohjelmien ei tarvitse toimia ystävällisten ihmisten pyörittämien palvelinten varassa. Sekä Kademlia että palvelinpohjainen ED2k-verkko ovat oletusarvoisesti käytössä, mutta voit poistaa kumman tahansa asetusten Yhteys-sivun alaosan valitsimilla. Käyttäjien, joilla on hitaat lähetysnopeudet, on syytä harkita käyttävänsä vain toista verkkoa välttääkseen osan hukkaliikenteestä.

Yhteyden ottaminen palvelimeen

Nyt tarkastellaan Palvelin-sivua:

http://www.amule.org/dev-up/ServerDlg.png

Tyhjyyttä ammottavassa luettelossa näkyvät tavallisesti tunnetut palvelimet, mutta ensimmäistä kertaa aMulea ajettaessa niitä ei vielä tunneta yhtään. Tilanteen voi korjata helposti näppäämällä tekstikenttään, jossa on teksti http://www.srv1000.com/azz/server.met ja painamalla enteriä. Esiin putkahtaa ikkuna, joka sulkeutuu latauksen päätyttyä.

Nyt luettelon pitäisi olla täynnä palvelimia. Muussa tapauksessa haettakoon Googlella server.met-tekstiä, jolla löytyvillä urleilla voi korvata edellä mainitun osoitteen ja aloittaa latauksen.

http://www.amule.org/dev-up/ServerList.png

Seuraavaksi pitää ottaa yhteys palvelimeen. Normaalisti on hyvä ajatus valita eniten käyttäjiä sisältävä palvelin, mutta tällä kertaa voidaan vain näpätä Yhdistä-nappia ikkunassa ylävasemmalla. Se yhdistää satunnaiseen palvelimeen. Odota kunnes aMule saa yhteyden luotua, ja jatka siten seuraavaan kappaleeseen.

Yhteyden ottaminen Kademlia-verkkoon

Kademlia-verkkoon yhdistämiseksi, kunhan se on otettu asetuksista käyttöön, ei tarvitse kuin painaa Yhdistä-nappia yläosan työkalupalkissa. Huomaa, että yhteyden ottaminen palvelimeen käsin (kaksoisnäpäyksellä tai tilannevalikon Yhdistä-komennolla) ei yhdistä Kademlia-verkkoon. Toinen tapa ottaa yhteys Kademliaan on mennä "Verkko"-sivun välilehdelle "Kad" ja painaa "Bootstrap from known clients" -nappia. Siinä tapauksessa, että käytät Kadia ensimmäistä kertaa, saattaa olla hyödyksi päivittää nodes.dat-tiedosto näppäämällä url-tekstikenttään ja painamalla enteriä, tai näppäämällä sinistä "play"-nappia http://forum.amule.org/images/bunfirlite/lastpost.gif samassa palkissa. Sitä ei ole tarpeen tehdä myöhemminkään uudelleen, sillä solmuluetteloa pidetään ajan tasalla, kun aMule on käynnissä.

Korkea ja matala profiili

Koska p2p-verkot perustuvat asiakasohjelmien keskinäisiin suoriin yhteyksiin, voivat palomuurit, reitittimet ja muut tietoliikennettä rajoittavat laitteet aiheuttaa todellisia ongelmia. Jos et tiedä oletko palomuurin takana, voit tarkistaa asian katsomalla ikkunassa alaoikealla oleva maapallo-kuvaketta. Jos nuolet ovat vihreitä, sinulla on korkea profiili ja voit jatkaa seuraavaan kappaleeseen, mutta jos nuolet ovat keltaisia, sinun pitää vilkaista palomuureista kertovaa sivua tai lukea yleisistä ongelmista. Matala profiili latistaa suuresti p2p-ohjelmien käyttöä.

Peruskäyttö

Tässä kappaleessa käsitellään aMulen peruskäyttöä.

Haku ja lataus

No niin, tästähän p2p:ssä on kyse eli tiedostojen latauksesta. Ohje lähtee liikkeelle oletuksesta, että lukija haluaa ladata uusimman Knoppix-seedeen. (Kukapa ei haluaisi?) Varmista ensin, että ohjelma on saanut yhteyden johonkin palvelimeen tai Kademlia-verkkoon, ja näpäytä sitten Haut-nappia.

Näkyviin tulee hakusivu:

http://www.amule.org/dev-up/SearchDlg.png

Koska meitä kiinnostavat vain CD-vedokset, laitetaan rasti "Extended parameters" -ruutuun ja valitaan "CD-imaget" "File Type" -alasvetovalikosta. Jos sinulla on yhteys ED2K-palvelimeen, voit asettaa haun "paikalliseksi, sillä ei ole oikeastaan mitään syytä hakea muualta kuin siltä palvelimelta, johon parhaillaan ollaan yhteydessä. Muuten, jos sinulla on yhteys Kademlia-verkkoon, valitse hakutyypiksi "Kad". Syötetään sitten "Knoppix" yläosan Nimi-kenttään ja painetaan enteriä tai Aloita-nappia. Nyt sivulla pitäisi olla liuta tuloksia:

http://www.amule.org/dev-up/SearchResults.png

Lajitellaan luettelo lähteiden mukaan näppäämällä kahdesti Lähteet-sarakkeen otsikkoon. Näin on suosittujen tiedostojen löytäminen helpottuu. Toisena oleva tulos näyttää kiinnostavalta, joten näpätään sitä kahdesti (tai näpätään kerran sitä ja sitten Lataus-nappia). Toimenpide laittaa tiedoston latausjonoon.

Tulokset saattavat näkyä eri väreillä, jotka tulkitaan seuraavasti:

  • sininen kuvaa lähteiden määrää: mitä enemmän lähteitä sitä tummempi sinisen sävy;
  • punainen merkitsee tiedostoja, joita ladataan jo;
  • vihreä tarkoittaa kokonaan ladattuja tai jaettuja tiedostoja — siis tiedostoja, jotka sinulla jo on.

Hakutavat

Edellä mainittiin vain paikallinen ja Kad-haku.

Paikallinen haku (local) kyselee vain siltä palvelimelta, johon ollaan yhteydessä. Se riittää useimmissa tapauksissa. Jos se ei kuitenkaan tuota tulokseksi mitään, voit tehdä kyselyn kaikille oman palvelinlistasi palvelimille valitsemalla laajan haun (global). Se tosin kestää paljon pitempään: noin 0,75 sekuntia per palvelin.

Lisäksi voit hakea Kademlia-verkosta käyttämällä Kad-hakutapaa. Huomaa, että Kad-verkossa tuloksilla tarkoitetaan täydellisiä lähdetiedostoja toisin kuin ED2K-hauissa, jossa lähteisiin luetaan sekä täydelliset että osittaiset tiedostot.

Latausjono

Ladattavat tiedostot laitetaan latausjonoon. Saat sen esille napsauttamalla Siirrot-nappia:

http://www.amule.org/dev-up/DownloadQueue.png

Hyvällä onnella edistyspalkki on syvän tummansininen, mikä tarkoittaa sitä, että kyseinen tiedosto on monilla ihmisillä (lisää tietoa englanniksi). Vältä tiedostoja, jotka näkyvät osittain punaisena, sillä punaisia osia ei ole sillä hetkellä saatavilla keneltäkään etkä todennäköisesti onnistu lataamaan tiedostoja kokonaan.

Kun jotain tiedostoa napsauttaa kahdesti tulee näkyviin lähteet, joista sitä voi ladata.

Rivit ja sarakkeet

Latausjonossa on seuraavat sarakkeet.

Tiedostonimi 
Ladattavan tiedoston nimi.
Koko 
Tiedoston koko. eDonkey2000-verkko tukee tiedostoja 4 gigatavuun asti. (Lisätietoja englanniksi.)
Siirretty 
Tähän menessä ladattu määrä.
Valmis 
Tässä näkyy kuinka suuri osa tiedostosta on tosiasiassa valmiina. Se voi erota siirretystä määrästä johtuen siirtohäiriöistä ja Mule-ohjelman käyttämällä pakkauksella saavutetusta hyödystä. (Lisätietoja englanniksi.)
Edistys 
Tämä palkki näyttää latauksen edistymisen pala palalta. Värit tulkitaan seuraavasti (tai näin):
  • Sininen: Pala on saatavana yhdestä tai useammasta lähteestä. Mitä tummempi sävy, sitä useampia lähteitä.
  • Punainen: Palaa ei ola saatavana yhdestäkään tunnetusta lähteestä.
  • Musta: Olet jo ladannut kyseisen palan.
  • Yellow: Lataus on juuri meneillään.
Vihreä, ohut palkki paksumman palkin päällä antaa käsityksen edistyksestä kokonaisuudessaan.
Lähteet 
Tässä sarakkeessa on kolme kenttää, joista näytetään useimmiten vain kaksi. (Toinen selitys englanniksi.):
<pyydetyt lähteet>[/<kaikki lähteet>] [+ <PJ2T-lähteet> ] [(<siirtävät lähteet>)]
"Pyydetyt lähteet" ovat lähteitä, joilta on jo pyydetty kyseistä tiedostoa ladattavaksi.
"Kaikki lähteet" sisältää lisäksi kaikki muutkin lähteet eli ne, joilta tiedostoa ei vielä ole pyydetty.
"PJ2T-lähteet" ovat lähteitä, joilta on jo pyydetty jotain toista tiedostoa (siis Pyydetty Jotain 2. Tiedostoa).
"Siirtävät lähteet" ovat lähteitä, jotka parhaillaan lähettävät tiedostoa sinulle.
Tärkeys 
Tiedoston tärkeys. Tiedostojen tärkeys asetetaan oletuksena automaattisesti. Tärkeysasteet vaikuttavat siihen minkä tiedoston aMule valitsee lähteistä, joilla on tarjolla useita hakemiasi tiedostoja. Tiedostot, joiden tärkeysaste on korkeampi, saavat siis enemmän lähteitä. (Lisätietoja englanniksi.)
Tila 
Tiedoston senhetkinen tila. Odottaminen tarkoittaa, että aMule odottaa, että lähteet aloittaisivat lähettämisen.
Aikaa jäljellä 
Arvio latauksen päättymiseen kuluvasta ajasta. Näytetään vain silloin, kun tiedostoa ollaan siirtämässä.
Viimeksi nähty kokonaisena 
Sarakkeessa näkyy milloin tiedoston kaikki osat ovat viimeksi olleet saatavilla lähteistä.
Viimeisin lataus 
Päivämäärä ja aika, jolloin olet viimeksi ladannut tiedostoa.

The Upload Queue

The upload queue can be found just beneath the download queue, and shows who are downloading files from you (you might want to read this). In case you are wondering, no, you cannot stop uploads. If you click on the blue icon next to the "Uploads" label, you can see who are queued for downloading from you, rather than the people who are actually downloading from you right now.

Lähetysjono

Lähetysjono löytyy heti latausjonon alapuolelta. Se näyttää ketkä lataavat tiedostoja sinulta. Kiinnostuneille tiedoksi, että lähetyksiä ei voi pysäyttää.

"Lähetykset"-tekstin vieressä olevaa sinistä kuvaketta napsauttamalla saat näkyviin käyttäjät, jotka jonottavat latausaikaa eivätkä siis juuri nyt lataa sinulta. Uusi napsautus tuo näkyviin kaikki käyttäjät eli asiakkaat.

Kuvakkeet ja niiden merkitys

Alla olevia kuvakkeita käytetään Siirrot-sivulla.

Latausten luokat

Lataukset voi halutessaan laittaa johonkin luokkaan eli kategoriaan, jolla on oma värinsä latausluettelossa ja joka voidaan tallentaa muuhunkin kuin oletuskansioon.

Voit lisätä uuden luokan painamalla hiiren napin pohjaan välilehden "kaikki"-nimikkeen päällä. (Se on vihreän väkäsen vieressä Siirrot-sivun työkalupalkin alla.) Valitse "Lisää kategoria", ja syötä tarvittavat tiedot. Luokalle annetaan satunnainen väri, jonka voi kuitenkin muuttaa.

Tiedoston lisääminen luokkaan onnistuu napsauttamalla sitä oikealla napilla latauslistasta ja valitsemalla haluttu luokka "Sijoita kategoriaan" -alavalikosta. "Ei määritetty" asettaa sen oletusluokkaan.

Uuden luokan myötä lisätään sitä vastaava välilehti alkuperäisen "kaikki"-lehden viereen. Kun niitä painaa hiiren vasemmalla napilla, näytetään sivulla vain ne tiedostot, jotka kuuluvat kyseiseen luokkaan. Kaikki-välilehdellä on lisäksi mahdollista käyttää erilaisia suodattimia. Niihin pääsee käsiksi, kun painaa välilehden nimikettä hiiren oikealla napilla, ja sitten sopivaa suodatinta "Valitse suodatin" -alavalikosta.

Missä tiedostot ovat?

Kun tiedoston lataus alkaa, aMule tekee useita tiedostoja pitääkseen kirjaa tästä nimenomaisesta latauksesta. Nämä tiedostot menevät Linuxissa kotihakemistosi alihakemistoon .aMule/Temp (eli ~/.aMule/Temp) ja Mac OS X:ssä hakemistoon ~/Library/Application Support/aMule/Temp. Tiedostot kannattaa useimmiten jättää rauhaan.

Jos sinulla on eMulelta kesken jääneitä latauksia, voit yksinkertaisesti laittaa ne juuri mainittuun Temp-hakemistoon, jos haluat jatkaa latausta aMulella.

Joka tapauksessa, kun tiedosto on ladattu kokonaan, se siirretään toiseen hakemistoon nimeltä ~/.aMule/Incoming (Linux) tai ~/Library/Application Support/aMule/Incoming (Mac OS X), jonne kaikki valmiit tiedostot laitetaan oletuksena. Kummankin hakemistopolun voi halutessaan vaihtaa asetuksista.

Huomaa vielä, että Linuxissa .aMule on piilohakemisto, joten jos käytät tiedostoselainta, sinun täytyy ehkä asettaa se näyttämään piilotiedostot.

Tiedostojen jakaminen

Todetaan heti aluksi, että eDonkey2000-verkkoa ei ole tarkoitettu pienten tiedostojen kuten äänitallenteiden jakamiseen, vaan se on viritetty toimimaan parhaiten suurten tiedostojen levityksessä. Huomaa, että lain noudattaminen jaetun materiaalin suhteen on sinun vastuullasi.

AMulella voit jakaa tiedostoja kahdella tavalla:

Ensimmäinen tapa on laittaa tiedostot "Incoming"-hakemistoon (~/.aMule/Incoming Unix-tyyppisissä järjestelmissä). Sen jälkeen pitää joko käynnistää aMule uudestaan tai painaa Päivitä-nappia jaettujen tiedostojen sivulla.

http://www.amule.org/reload_button.png (Kesken: syötä Päivitä-napin kuvan todellinen URL.)

Toinen tapa on lisätä jaettuja hakemistoja, joista aMule etsii jaettavia tiedostoja. Se tapahtuu avaamalla asetusikkunan ja menemällä siellä Hakemistot-sivulle.

http://www.amule.org/images/screenshots/prefs7.png

Sieltä voit selata hakemistopuuta, ja valita hakemiston, jonka haluat jakaa. Kaksoisnapsautus hakemistokuvakkeeseen jakaa kyseisen hakemiston, ja oikean napin napsautus jakaa hakemiston alihakemistoineen.

Lopuksi

Toivottavasti tämä lyhyt johdatus on auttanut sinua pääsemään jyvällä aMulen toiminnasta. Jos mielestäsi ohjeesta puuttuu jotakin, niin ilmoita siitä meille tai lisää se itse.